PTC Creo - viri za spoznavanje

Naučite se uporabljati v slovenskih podjetjih najbolj razširjeno 3D CAD/CAM/CAE programsko opremo

 

Na voljo vam je širok izbor virov, od priročnikov za popolne začetnike do video navodil za kompleksnejše operacije:

CREO viri za spoznavanje, brezplačno na spletu

1. Za popolne začetnike je primeren slovenski priročnik, ki vas vodi po prvih korakih: izdelava samostojnega projekta s študentsko licenco Creo.

V projektu boste izdelali:
 • sornik
 • bat
 • ojnico
 • gred

Komponente boste na koncu združili v skupni sestav. Gradivo obsega 23 strani in je v slovenskem jeziku.

2. Kot naslednji korak lahko uporabite dodatne vaje vključene v centrih za pomoč uporabnikom: seznam vaj. Vaje so v angleškem jeziku.

3. Na PTC Learning Exchange so vsem uporabnikom na voljo brezplačni video posnetki primerov. Potrebno si je le ustvariti uporabniški račun. Vpišete se lahko z enakim uporabniškim imenom in geslom kot veljata za stran www.ptc.com.

4. Gradivo za učenje krajšega obsega, v katerem je prikazan način izdelave dveh enostavnih komponent in združevanje izdelanih komponent v skupni sestav. Na koncu vaje boste izdelali foto-realistično sliko sestava in tehniško risbo ene izmed komponent.

Gradivo zajema:

 • razlago uporabniškega vmesnika
 • izdelavo novega kosa
 • izdelavo sestava
 • dodajanje različnih izgledov in tekstur
 • izdelavo foto-realistične slike
 • izdelavo tehniške risbe

Gradivo obsega 101 stran in je v angleškem jeziku.

Gradivo za učenje - povezava

5. Na spodnji povezavi lahko najdete gradivo za učenje, ki je odlična startna točka za vse, ki do sedaj še niso uporabljali 3D modelirnikov. Vsebina obsega 368 strani razdeljenih na 12 vaj in zajema osnove modeliranja razdeljene na štiri poglavja:                                                    


   1. Poglavje – Začetno spoznavanje okolja
   2. Poglavje – Izdelava sestavov
   3. Poglavje – Modeliranje kosov
   4. Poglavje – Osnove uporabe Creo simulate

 

Gradivo je v angleškem jeziku. Priloženi so tudi številni zanimivi primeri kosov, ki jih je možno odpreti le s šolsko različico programa.

Obsežnejšo začetno gradivo - povezava

6. Gradivo za učenje zajema prikaz izdelave sestava s pomočjo programa Creo parametric. Gre za gradivo krajšega obsega, v katerem so predstavljene čiste osnove. Prikazan je tudi način izdelave foto-realistične slike.

Vsebina, ki je v angleškem jeziku obsega 30 strani in je razdeljena na 3 poglavja:

 • spoznavanje okolja Creo
 • izdelava sestava
 • izdelava foto-realistične slike

 

Gradivo vsebuje že izdelane osnovne kose, ki jih je možno odpreti le s šolsko različico programa.

Krajšo začetno gradivo - povezava

7. Gradivo z višjo stopnjo zahtevnosti v katerem so zajeta naslednja poglavja:


    1. Spoznavanje s programom Creo
    2. Modeliranje kosov
    3. Izdelava tehnične risbe
    4. Izdelava sestava
    5. Naprednejši načini modeliranja
    6. Izdelava foto-realističnih slik

 

Gradivo je v angleškem jeziku, obsega 174 strani in vsebuje kose, ki jih je možno odpreti le s šolsko različico programa.

Naprednejšo gradivo za učenje - povezava

8. Vsem učiteljem in predavateljem programske opreme PTC Creo nudimo brezplačne poletne tečaje v našem izobraževalnem centru.

Elektronska knjiga Creo Parametric (v slovenščini, založba SCI)

1. Priporočamo vam tudi slovensko  Knjigo o Creo Parametric, 3.686 strani navodil za uporabo in priloženih vaj s praktičnimi primeri.

OPIS:

Knjiga CREO Parametric je razdeljena na dva dela in je obširna nadgradnja knjige Pro/ENGINEER Wildfire 5.0 iz leta 2010. Knjiga je napisana po sistemu povečevanja težavnosti, lekcije so kratke, osredotočene na primere in lahko razumljive.

V prvem delu boste uporabniki, ki o programu Creo Parametric ne veste ničesar, našli pomembna osnovna navodila in razlage možnosti, ki jih program ponuja. Tisti, ki ste s programom že delali, pa boste spoznali novosti v verziji Creo 2.0 ter spoznali veliko dodatnih pristopov h konstruiranju ter vaj s postopki in metodami 3D modeliranja.

 V drugem delu knjige so obdelana vsa zahtevnejša področja prostorskega modeliranja, ki od uporabnika zahtevajo vsaj osnovna znanja programske opreme Pro/Engineer ali Creo Parametric. Knjiga je zamišljena kot težavnostna nadgradnja prvega dela knjige, s pridobljenim znanjem pa uporabnik kot celoto zaokroži vsa pomembna področja strojništva, ki jih ponuja Creo Parametric 2.0.

V knjigi so obdelana področja, ki so aktualna na področjih sodobnega strojništva. Knjiga je popolnoma prilagojena novemu uporabniškemu vmesniku Creo 2.0, vključno z novimi primeri in še bolj obširno razlago vsakdanjih problemov, s katerimi se srečujemo pri delu s programom.

Tuje knjižno gradivo

1. Precej tujega čtiva pa lahko najdete tudi na tujih straneh kot sta Amazon Books in Google Books. Na spodaj omenjenih straneh se nahajata tako plačljivo kot tudi brezplačno gradivo.

Amazon Books

Google Books

 

 

Želimo vam uspešen vstop v svet Creo Parametric.