Podjetje Niko d.d. uporablja Windchill

Podjetje Niko d.d. iz Železnikov in Audax d.o.o. sta uspešno zaključila razvojno investicijski projekt uvajanja PLM sistema Windchill PDMLink, ki je bil del krovnega projekta Razvoj, informatizacija in industrializacija visoko produktivnih montažnih procesov. Projekt je bil delno sofinanciran iz Evropskega strukturnega sklada za regionalni razvoj. ­ ­


Windchill je zbirka PLM orodij za obvladovanje razvojnih procesov in podatkov, ki nastajajo v teh procesih. Omogoča nadzor razvojnih procesov, obvladovanje vseh vrst podatkov o izdelkih in njihovo distribucijo.


NIKO d.d. iz Železnikov je podjetje s 60 letno tradicijo. Njihov najbolj znan izdelek so mehanizmi za registratorje, pri katerih so največji evropski proizvajalec. Specializirani so za razvoj in izdelavo progresivnih orodija za preoblikovanje pločevine in žice. Poleg tega so znani tudi po proizvodnji gradbenega potrošnega materiala. Sama proizvodnja je velikoserijska in z visoko stopnjo avtomatizacije, ki je plod lastnega znanja in izkušenj.

Projekt uvajanja je bil razdeljen v tri faze:

 • razvoj strukture in koncepta, specifično za potrebe podjetja Niko d.d.;
 • priprava in preskušanje pilotskega projekta;
 • postavitev produkcijskega sistema.


­­V skladu s priporočeno metodologijo uvajanja od proizvajalca programske opreme, podjetja PTC, je bila izdelana in preizkušena pilotska postavitev sistema. V okviru pilotskega projekta je projektna skupina iz Niko d.d., skupaj s svetovalci podjetja Audax, izvedla temeljito prenovo razvojnih procesov. Rezultati tega so:

 • Uvedba enotnih nastavitev za delo s Pro/ENGINEER-jem,
 • Vpeljava novega načina označevanja dokumentov
 • Izdelava predlog za modele, sestave in risbe, ki vključujejo uporabo in prikaz parametrov v skladu z novim sistemom označevanja.
 • Uporaba knjižnic standardnih elementov, ki vključuje tudi posebne knjižnice za Niko,
 • Izdelava HTML vmesnika za uporabo knjižnic,
 • Nastavitve v modulu ModelCheck za preverjanje skladnosti dokumentov z internimi pravili konstruiranja,
 • Nastavitve delovnega okolja v Pro/ENGINEER-ju, ki omogočajo hitrejše uvajanje in lažje delo z novimi nastavitvami.


Med pilotskim projektom je bila pregledana tehnična dokumentacija ključnih razvojnih projektov, tako na področju izdelkov, kot tudi na področju orodjarstva in strojegradnje. Vsi pregledani modeli, sestavi in risbe so bili usklajeni z novimi zahtevami in pripravljeni za vnos v Windchill. 


V juniju letošnjega leta je bila nato izvedena še tretja faza projekta. Po nastavitvi produkcijskega sistema so v Niko d.d. že pričeli z vnosom podatkov. Sistem bodo uporabljali za:

 • shranjevanje vseh razvojnih dokumentov v enotni vir z vodenjem verzij in statusa,
 • nadzor pri dostopu in spreminjanju podatkov in dokumentov izdelanih s programsko opremo Pro/ENGINEER,
 • vodenje projektne dokumentacije,
 • povezovanje vseh posameznikov, oddelkov in služb, ki so sodelujejo v razvojnih projektih izdelkov z dostopom 3D CAD podatkov in tehnične dokumentacije


"Uspešno implementiran Windchill PDM Link bo podjetju omogočil, da ostane dvignjeno nad povprečjem, saj se zavedamo pomena svojega mota: Samo najboljšim je zagotovljena prihodnost. PLM sistem Windchill, bo omogočil učinkovitejšo izvajanje razvojnih projektov in posledično temu dvigovanje produktivnosti na vseh segmentih. "Boris Kavčič, vodja projekta uvajanja Windchill.
Audax d.o.o. je vodilni slovenski dobavitelj sodobne CAD/CAM CAD/CAM/CAE programske opreme in PLM rešitev. Pro/ENGINEER, Windchill, Mathcad, Arbortext.

Projekt je delno financiran iz evropskih strukturnih skladov.

Ime vodje projekta pri stranki:Gregor Berce


SLIKE