Fakultete in šole Creo šolski kotiček

Spoznaj najnovejše vsebine, povezane z uporabo Creo v šoli in na fakulteti. Tukaj najdeš nasvete in trike, razpise in druge novice, ki ti bodo pomagale pri spoznavanju s Creo.

Prikaz in urejanje toleranc na risbi

Želiš kdaj tolerance urediti na risbi a so onemogočene? v bistvu jih lahko tudi na risbi omogočiš in urediš.

Izdelava 3D krivulje

Moraš narediti krivuljo v prostoru, pa ne veš kako? Poglejmo si, kako to v creo naredimo na enostaven način.

Ustrezno kotiranje posnetja na risbi

Misliš, da je možno nastaviti način kotiranja posnetja, ki ga potem na enostaven način preneseš na tehnično dokumentacijo?

Dodajanje kosovnice na risbo

V Creo imaš kar nekaj kosovnic že pripravljenih v posebni mapi, kjer samo čakajo, da jih vstaviš na risbo in si prihraniš kar nekaj časa.

Sprememba vseh dimenzij na skici hkrati

Ko se ti pri kotiranju v Creo spremeni skica, ti ni potrebno ročno spreminjati dimezij, ampak lahko uporabiš trik, s katerim zmanjšaš ali povečaš vse dimenzije hkrati.

Izključitev člena iz vzorca

Ko v Creo delamo z vzorci, se nam včasih zgodi, da kakšnega člena ne potrebujemo. Ob tem nam prav pride možnost izločitve člena.

Sprememba izgleda pogledov na risbi

Izgled posameznega pogleda na risbi lahko enostavno spremeniš z urejanjem posameznega pogleda. Izbiraš lahko med številnimi izgledi, ki ustrezajo dani situaciji.

Zrcaljenje vseh gradnikov v modelnem drevesu

Želiš hitreje izdelati zrcalen model? Zmodeliraš lahko zgolj njegovo polovico in ga, z v semi gradniki vred, enostavno prezrcališ čez izbrano ravnino ali ravno površino?

Izdelava poljubnega prereza

Prerezi nam omogočijo boljši vpogled v model. Oglejmo si, kako ga lahko izdelaš hitro in enostavno.

Izdelava poljubnega napisa na modelu

Ko želimo na model v Creo dodati poljuben napis, nam ni potrebno izdelati dodatne skice. Uporabimo lahko ukaz Text, ki j ena voljo v skicirki.

Nagradni izziv: konstruiranje modelov in sestavov

Prvi in ključen korak konstruiranja modelov in sestavov je izdelava načrta. Slednji nam je v pomoč skozi celoten postopek konstruiranja.

Shranjevanje zrcalnega modela

Prihrani si čas pri izdelavi zrcalnih modelov z nekaj enostavnimi kliki v Creo. Zrcališ lahko geometrijo ali pa celoten model z gradniki.

Sprememba formata na risbi

Ko sredi izdelave risbe ugotoviš, da je model prevelik zanjo, ne začni ponovno. v Creo lahko format risbe enostavno spremeniš kadarkoli.

Nagradni izziv: delo s podsestavi izdelka

Zelo pomemben del konstruiranja izdelkov je določanje podsestavov, ki sestavljajo izdelek. Spoznaj, kako s poznavanjem tehnik, povezanih s podsestavi konstruiraš boljše izdelke.

Nagradni izziv: robni pogoji sestava

Spoznaj, kako so robni pogoji povezani s sestavljanjem komponent in podsestavov v končni sestav produkta.

Nagradni izziv: masne lastnosti

V Creo imajo vsi modeli masne lastnosti, iz katerih lahko enostavno pridobimo maso, prostornino, površino in posamezne razdalje.

Izbiranje materiala modela

Želiš preveriti, kakšne bi bile masne lastnosti tvojega modela, če bi bil narejen iz drugega materiala? S Creo lahko na modelu izbereš več materialov in jih primerjaš med seboj.

Nagradni izziv: dodajanje in odvzemanje geometrije

Tudi izdelava kompleksnih modelov se začne z enostavnimi postopki. Eden od takšnih je dodajanje in odvzemanje geometrije.

Uredi mini orodno vrstico po svoji meri

Ob kliku na površino, ravnino ali os se pojavi mini orodna vrstica. Pa veš, da jo je mogoče prilagoditi?

Izdelaj svoje orientacije

Želiš prikazati sprecifičen del sestava ali poudariti rešitev? Velikokrat to pomeni tudi dolga pojasnila v pisni obliki, a ni nujno tako.

Nagradni izziv: modeliranje teles

Modeliranje teles je "uradni jezik" razvoja izdelkov. V tokratnem izziv na modelu podmornice spoznaj postopke, povezane z njim.

Uredi dimenzije na tehnični dokumentaciji

Ali obstaja hitrejši način urejanja vseh dimenzij, ki se naberejo na tehnični dokumentaciji?

Izdelava skupine gradnikov

Ti je zrcaljenje, kopiranje ali razmnoževanje večjega števila gradnikov na modelu že kdaj vzelo več časa kot njegova izdelava?

Samodejno odpiranje ali izdelava istoimenske risbe

V svojem delovnem imeniku lahko istoimensko risbo sestava ali modela najdeš, hitreje, kot si misliš. V ta namen obstaja aplikacija Open Drawing.

Izračunaj masne lastnosti modela

Če mora tvoj model ali sestav ustrezati določeni masi, površini ali imeti težišče na točno določenem mestu, ti lahko vse potrebne podatke izračuna Creo.

Vstavljanje človeškega modela v sestav

Želiš preveriti ali se bo človek sploh lahko vsedel na motor, ki si ga zmodeliral v Creo? Za to analizo lahko uporabiš funkcionalnost Manikin.

Zakleni dimenzije v skicirki

Ko pri risanju geometrije ponesreči premaknemo točko, s tem spremenimo tudi dimenzijo. Tej nadlogi se lahko enostavno izgonemo z zaklepanjem dimenzij v skicirki.

Vpisovanje dimenzij v opombo

Če imaš v svojem modelu ali sestavu v opombah dimenzije ali parametre, lahko ob spremembah nastane prava zmešnjava. Temu se lahko izogneš tako, da poskrbiš za njihovo samodejno posodabljanje,

Najbolj uporabne Creo bližnjice na tipkovnici

Se kdaj izgubiš z iskanjem ukazov v orodnem traku Creo? Nauči se nekaj najbolj uporabnih bližnjic na tipkovnici in hitreje opravi svoje delo.

Deljenje končanih Creo projektov

Zadnjo verzijo svojega sestava z vsemi komponentami lahko drugim v pregled pošlješ hitro in enostavno. Pri tem je pomembno, da ne izpustiš kakšnega elementa, zaradi česar se projekt ne bi odprl pravilno.

Prikaži srednjice na tehnični dokumentaciji

Srednjice se samodejno izdelajo pri izdelavi vseh izvrtin, zato jih lahko z dvema klikoma prikažeš na svoji risbi.

Prikaži svoj izdelek v obogateni resničnosti

Te zanima, kako bi tvoj model ali sestav izgledal umeščen v realnem okolju? To ti omogoča uporaba obogatene resničnosti.

Analiza prekrivanja v sestavu

Ste v šoli že kdaj modelirali sestav, ki ste ga morali kasneje izdelati v delavnici? Se ti je pri tem zgodilo, da dveh kosov enostavno ni bilo mogoče sestaviti? Temu se lahko enostavno izogneš že ob modeliranju.

Izriši kvadratno enačbo (in druge grafe) s programom Mathcad

Ti opravljen test matematike ne da spati in te rešitve vedno zanimajo še preden je popravljen? Mathcad ti omogoča, da grafe in druge račune preveriš hitro in enostavno.

Fotorealistični prikaz modela ali sestava

Še preden se podaš v delavnico in začneš z izdelavo svojega modela ali sestava, lahko enostavno preveriš, kako bo izgledal v resničnosti. To nam omogoča fotorealizem ali renderiranje.

Spreminjanje enot modelu

Kaj, če modeliramo v napačnih enotah (inčih) in ugotovimo šele na polovici modeliranja? Je potrebno zgolj zaradi te napake začeti znova?