5 dobrih praks 3D CAD modeliranja

Skozi čas in projekte se izoblikujejo določeni načini dela, ki so ključni za uspeh. Oglejmo si pet dobrih praks, ki se večini inženirjev izkažejo za nepogrešljive na področju CAD modeliranja.

Napisal Robi Rep, 15.06.2020 v Nasveti & triki

Kot pri vsakem drugem delu, se tudi pri CAD modeliranju po določenem časovnem obdobju in določenem številu projektov izoblikujejo dobre prakse, ki pomagajo hitreje priti do rezultatov.

Poglejmo si pet dobrih praks, ki so ključne za uspešen razvoj izdelkov.

Organizirajte svoje ideje

Vprašanje, ki si ga inženirji pri razvoju novih izdelkov in nadgradnji že vpeljanih izdelkov najpogosteje zastavljajo, je "kaj če"?  Pri iteraciji različnih oblikovnih zasnov in implementaciji sprememb, ki nastopajo kot popravki ali nadgradnje, nastajajo prilagojeni modeli, ki odgovarjajo na to vprašanje. Ti modeli se shranjujejo v nove datoteke, datoteke izvornih modelov pa se ohranjajo.

Pri tem običajni "shrani kot" način za sprejetje odločitve o pravi smeri razvoja ali vpeljavo spremembe skoraj nikoli ne deluje. S takšnim načinom lahko v najboljšem primeru izvedemo zgolj "kopiraj in prilepi" operacijo, nemalokrat pa moramo celoten projekt izdelati ponovno. 

Rešitev je organiziranost idej znotraj CAD paketa. Znotraj Creo je pri tem v pomoč Design Exploration Extension (DEX), o katerem smo govorili na enem od naših AxWebinarjev. Ta razširitev organizira vaše ideje na način, da jih je mogoče enostavno priklicati, preurediti in deliti. 

Modelirajte od zgoraj navzdol

Izdelki so danes kompleksnejši kot kadarkoli. Estetsko dovršena ohišja, elektromehanske komponente, uporabniški vmesniki, internetne povezave, kabelski snopi, senzorji in druge komponente zahtevajo od inženirjev, da se konstruiranja lotijo od zgoraj navzdol. Le na takšen način lahko nadzorujejo razvoj izdelka in delijo ključne informacije z razvojnimi ekipami. 

Poleg vsega princip dela od zgoraj navzdol omogoča, da razvojne podatke ponovno uporabite in večje spremembe uveljavite hitreje in lažje. 

Raziskujte nove tehnologije

Tehnologije, kot so 3D tiskanje, obogatena resničnost (AR), industrijski internet stvari (IIoT) in generativni razvoj ponujajo nove, naprednejše načine razvoja izdelkov. Z njimi lahko podjetja dosegajo prihranke in konkurenčno prednost. 

Preizkušajte že med konstruiranjem

Kaj se bo zgodilo, če na modelu element premaknemo za 20 mm? Bo še vedno zdržal obremenitve? Kaj pa bo za model pomenilo, če ga izdelamo iz drugega materiala? Vse to so vprašanja, na katere je bilo včasih moč odgovoriti le s temeljitim fizičnim preizkušanjem ali zamudno in drago računalniško simulacijo. 

S simulacijo v realnem času, ki jo ponuja Creo Simulation Live, lahko analize opravite medtem ko spreminjate model. S tem lahko ne le potrdite vaše spremembe, ampak tudi ustvarite prostor za nove ideje. 

Ne zanašajte se na datotečni sistem

Tudi če se vam zdi, da vaši izdelki niso kompleksni, vaši postopki vsaj do neke mere skoraj zagotovo so. PLM sistem ne hrani zgolj CAD modelov, ampak tudi pomaga pri:

  • upravljanju s konfiguracijami izdelkov - imejte pregled nad tem, kaj sodi v izdelek,
  • upravljanju s spremembami - nadzorujte in sledite izboljšavam izdelka,
  • vizualizaciji izdelkov - celotni organizaciji ponudite sliko in risbo izdelka.

Odličen vplogled v način, kako doseči neovirano sodelovanje deležnikov pri razvoju izdelkov je ponudil AxWebinar o ThingWorx Navigate.

Koliko od naštetih dobrih praks se držite?

Dobre prakse prinašajo dobre rezultate  Stopite v stik z našimi strokovnjaki iz področij CAD, PLM, AR in IoT ter odkrijte, kako jih lahko z našo pomočjo vpeljete v svoje delo. Na voljo smo vam vsak delavnik med 8:00 in 16:00 na info@audax.si in 01 200 40 50.

Želite več podobnih vsebin?

Prejemajte jih neposredno na svoj elektronski naslov! Zaupajte nam svoj elektronski naslov in se pridružite nekaj tisoč inženirjem in drugim bralcem naših e-novic.

S klikom na gumb "Prijavi" se strinjate, da vas dodamo na listo prejemnikov naših e-novic. Od slednjih se lahko kadarkoli enostavno odjavite.

-%