Nasveti & triki

9 nasvetov, ki jih pri delu s Creo upoštevajo najboljši inženirji

Včasih za hitrejše in boljše rezultate ne potrebujemo velikih sprememb v načinu dela. Preverite, ali upoštevate 9 nasvetov, na katere se pri delu s Creo zanašajo najboljši inženirji.


Robi Rep, 08.05.2022

branja

Tako kot pri vsakem delu, je tudi pri konstruiranju v Creo vedno prostor za napredek. Tisti, ki redno spremljate naše strokovne vsebine, se tega verjetno še kako dobro zavedate. V njih zagotovo pogosto najdete kaj, kar vam pomaga pri delu. 

Pa obstaja kak univerzalen nabor nasvetov, s katerimi je moč pričeti z optimizacijo dela? Predlagamo, da poskusite s temi devetimi.

Prikaz manjkajočih referenc

Če v modelu izbrišemo referenco, ki je potrebna za določitev katerega drugega gradnika ali modela, bo Creo javil napako.. V Creo lahko z uporabo pregledovalnika referenc (Reference Viewer) enostavno najdemo manjkajoče reference in poskrbimo za njihovono zamenjavo. Pregledovalnik nam omogoča tudi grafičen pregled manjkajočih referenc. 

Zagotavljanje konstrukcijskega namena v skicirki

Konstrukcijski namen zagotavljamo s tem, ko določamo dimenzije in z robnimi pogoji omejujemo skico. Creo nam pri tem pomaga s samodejnim izrisom svetlo modrih, šibkih dimenzij in s tem poskrbi za popolnoma kotirano skico. Dobra praksa pri konstruiranju je, da slednje z lastnim kotiranjem vestno spreminjamo v močne dimenzije in s tem zagotovimo, da se bo skica ustrezno posodobila ob morebitnih spremembah. 

Konstrukcijska geometrija

Risbe naj bodo čim enostavnejše. Tudi, če je naša skica na videz kompleksna za določitev, jo lahko s pomočjo konstrukcijske geometrije poenostavimo vsaj iz vidika števila dimenzij. Konstrukcijsko geometirjo lahko uporabljate v večini skicirnih orodij. 

Prehodi med zaokrožitvami in posnetji

Velika večina modelov vključuje obdelane robove. Zaokrožitve ali posnetja, ki se sekajo med seboj, tvorijo prehode, ki jih lahko v Creo poljubno določamo. V meniju Round & Chamfer enostavno prestavimo v Transition mode, izberemo prehod, ki ga želimo določiti, in mu nastavimo ustreznega. S tem enostavno zadostimo geometrijskim zahtevam izdelka. 

Napredna izbira robov

V Creo lahko hkrati izberemo večje število robov in jim na primer določimo zaokrožitve. A kaj se zgodi, če se spremeni oblika modela? Funkcionalnost Intent Edge, o kateri smo govorili v rubriki Namig meseca, omogoča napredno izbiro robov, ki nam pohitri delo, hkrati pa naše modele naredi izjemno robustne tudi v primeru večjih sprememb.

Poenostavljeni prikazi

Delo z velikimi sestavi je včasih lahko nepregledno. Komponente lahko seveda skrijemo, a te še vedno obremenjujejo delovni spomin računalnika. Namesto tega lahko komponente supresiramo, a s tem supresiramo tudi vse odvisne komponente, do katerih posledično ne moremo dostopati. Prava rešitev so poenostavljeni prikazi (Simplified Representation), ki komponente skrijejo iz grafičnega okna in odstranijo iz delovnega spomina. 

Povezave v sestavu

Komponente lahko v Creo povežemo med seboj tako, da ponazorijo gibanje mehanizma. V nasprotju z uporabo robnih pogojev za sestavljanje komponent nam povezovanje komponent v mehanizme omogoča, da sestav premikamo tako, kot je to predvideno v realnosti. 

Krivljenje pločevine

Proizvodnja iz pločevine je specifična. Vsak izdelek pot začne kot ravna plošča, ki se jo odreže in oblikuje v končno stanje. Creo modul za pločevino (Sheetmetal) omogoča hitro konstruiranje pregibov, prebojev in drugih elementov, potrebnih za proizvodnjo končnega kosa. Z njim lahko zelo enostavno pridete tudi do razvitega stanja, ki pove, kakšno velikost razvite pločevine potrebujete.

Parametrični zaznamki

Risbe običajno vključujejo zaznamke z dodatnimi informacijami za proizvodnjo. V Creo lahko dimenzije modela in druge parametre v zaznamek vnesete tako, da se posodobijo v primeru sprememb. To storite tako, da pred vnosom posamezne informacije vtipkate določen znak (npr &d za dimenzijo ali &MATERIAL za material).

Preberite še

Nasveti & triki
Izboljšana preglednost ravnin, točk in koordinatnih sistemov v Creo

Izboljšana preglednost ravnin, točk in koordinatnega sistema od verzije Creo 8 vam bo olajšala osnovne postopke pri konstruiranju. Tokrat se bomo posvetili prav tej manjši, a izjemno koristni novosti.

Nasveti & triki
Izšla so nova priporočila računalniške konfiguracije za delo s Creo

Prenovljena priporočila za konfiguracijo strojne opreme vam bodo v veliko pomoč pri nakupu strojne opreme, ki jo boste uporabljali za delo s Creo in drugimi programi podjetja PTC.

Nasveti & triki
Shranite vse komponente Creo sestava v en dokument na disku

Ko želite zmanjšati število dokumentov na disku in jih lažje deliti s sodelavci, lahko s pomočjo nove funkcionalnosti v Creo vse komponente sestava shranite v en dokument.