Reference

Albatros-pro v 2 tednih do učinkovite predstavitve montažne linije

V Albatros-pro so pomembnemu globalnemu naročniku s pomočjo 3D simulacije v zgolj 2 tednih uspešno izdelali in predstavili kompleksno proizvodnjo linijo s 30 roboti.


Hubert Golle, 07.07.2020

branja

Albatros-pro je majhno, a visoko specializirano podjetje iz Logatca, ki že 25 let uspešno razvija in izdeluje stroje in proizvodne linije. Njihov naročnik iz ZDA si je za svojo novo tovarno zaželel proizvodno linijo s taktom 1,2 s, fleksibilnostjo hitre menjave tipa ventila in 100% kontrolo končnega izdelka. 

Njegov ustanovitelj, direktor in glavni razvojnik, Jože Pivk, ugotavlja, da kljub njihovim izkušnjam “izdelava tehničnega koncepta za tako kompleksno linijo predstavlja še posebno velik izziv. Poleg zagotovitve produktivnosti je pri razvoju potrebno misliti na zanesljivost delovanja in na vzdrževanje, saj bo linija delovala na drugem koncu sveta.”

Kako torej naročniku, ki je oddaljen skoraj 10.000 km, uspešno predstaviti delovanje povsem avtomatizirane linije, ki vsebuje več kot 30 robotov, veliko število dodajalnikov in namenskih naprav ter najsodobnejši transportni trak, ki dosega hitrost 4 m/s? 

Kratek rok za zahtevno predstavitev

Zaradi potrditve investicije znotraj naročnikovega koncerna je odgovorni vodja predstavitev delovanja linije potreboval v roku 2 tednov.

Jože Pivk je v sodelovanju z našo ekipo rešitev našel v izdelavi 3D simulacije delovanja linije v simulacijskem orodju Visual Components. Glede na izjemno kratek rok izdelave sta se podjetji dogovorili za intenzivno delo in tesno sodelovanje, kjer so glavnino zahtevnega tehničnega razvoja modela linije izvedli naši strokovnjaki, vzporedno pa sta se dva inženirja iz Albatros-pro udeležila osnovnega tečaja modeliranja z Visual Components. Znanje sta nadgradila z delom na izdelavi linije in pričela pridobivati praktične izkušnje.

*Primer, prikazan v videoposnetku, ne odraža opisanega projekta.

Simulacijski model linije je bil izgrajen na podlagi 3D CAD modelov podjetja Albatros-pro in obsežne knjižnice standardnih komponent znotraj Visual Components. Poleg osnovnega delovanja linije je bila izdelana tudi simulacija montaže izdelka po delovnih operacijah.

100% preizkušen ventil, vsaki 1,2 sekundi

S pomočjo nazorne 3D simulacije je Albatros-pro naročniku uspešno predstavil tehnično zasnovo linije in utemeljil izbiro opreme. 

“Tehnologija nam je omogočila, da smo predstavitev izvedli iz pisarne v Logatcu in pri naročniku iz ZDA pridobili potrebno zaupanje. Sedaj se lahko posvetimo konstruiranju posameznih delovnih postaj in zasnovi krmilne logike. V nadaljevanju dela bomo s simulacijami preverili soodvisnost delovanja komponent, ki so ključne za doseganje zahtevanega taktnega časa linije. V bodoče bomo veliko pozornosti posvetili poglobitvi znanj za razvoj simulacij zahtevnih linij z Visual Components. S podjetjem Audax se že dogovarjamo o udeležbi na nadaljevalnem tečaju v začetku jeseni”, dodaja Jože Pivk.

Za več informacij o možnostih 3D simulacije proizvodnje za vas ali za vaše naročnike stopite v stik z nami.

Preberite še

Visual Components
Novi Visual Components 4.9: še preglednejše načrtovanje proizvodnje

Visual Components 4.9 prinaša poenostavljeno iskanje po e-knjižnici, možnost organizacije simulacijskega prostora v lažje obvladljive sklope, neposredno povezljivost s krmilniki robotov Yaskawa in Kawasaki in mnogo drugih izboljšav.

Visual Components
Wächter Packautomatik: načrtovanje fleksibilnega pakiranja z roboti

V specialistu za pakirno mehanizacijo so s pomočjo simulacije v Visual Components razvili fleksibilno in visoko učinkovito pakiranje pohištvenih komponent po individualnem naročilu kupca.

Visual Components
Program robota brez kolizij v nekaj klikih?

Visual Components s funkcionalnostjo Via Solver gibe robota generira tako, da se izogne ugotovljenim kolizijam, ki ponavadi nastanejo ob pick and place operacijah ali kompleksnejših procesih.