Creo

Dogodek AxTech je pokazal, da sodoben razvoj temelji na simulacijah

Strokovna predavanja in predstavitve dobrih praks so še enkrat potrdila, da uporaba simulacij pri razvoju izdelkov preprečuje zaplete še preden postanejo strošek.


Robi Rep, 24.04.2024

branja

Na AxTech: Simulacije in analize, ki je potekal 17.4.2024 v Ljubljani smo se v inženirske simulacije poglobili iz tehničnega, uporabniškega in poslovnega vidika. Naši aplikativni inženirji ter gostje iz podjetij Kolektor, Iskra PIO in PTC so spregovorili o rabi simulacij in analiz pri razvoju, validaciji, servisiranju in optimizaciji izdelkov.

Preko zanimivih predstavitev s primeri uporabe so udeležencem približali simulacijske tehnologije, ki razvojnim ekipam olajšujejo delo in pocenijo razvoj izdelkov. Pokazali so, kako z digitalnimi preverbami, validacijami in simulacijami delovanja v podjetjih različnih velikosti preprečujejo drage zaplete v poznejših fazah razvoja ter podpirajo prototipiranjem in zagon proizvodnje.

Simulacije v Creo od A do Ž

Naš aplikativni inženir Domen Resnik je dogodek otvoril s pregledom vseh orodij, ki jih za simulacije in analize ponuja PTC. Njegov glavni poudarek je bil, da s "simulacijami in analizami lahko inženirji že v računalniškem modelu določijo konstrukcijske meje izdelka, deformacije in napetosti, temperature in odzivanje nanje, frekvence ter poskrbijo za ustrezne tolerance in varnostni faktor."

AxTech Simulacije in analize Domen Resnik

Domen Resnik je poudaril, da programska oprema PTC Creo ponuja dobesedno vse potrebno za simulacije: od kinematike in dinamike do strukturnih analiz, generativnega razvoja ter analiz toka tekočin.

Oglejte si posnetek predavanja

Predavanje Simulacije Creo od A do Ž si lahko ponovno ogledate v celoti. Izpolnite spodnji obrazec in prejeli boste povezavo za brezplačni ogled na zahtevo.

Slovenska podjetja že s pridom uporabljajo simulacije

S predavanji sta nadaljevala predstavnika podjetij Kolektor in Iskra PIO. Vsak izmed njiju je udeležencem ponudil dragocen vpogled v načine dejanske uporabe inženirskih simulacij in analiz pri reševanju realnih izzivov razvoja.

Boris Jezeršek iz podjetja Kolektor je pokazal primer rabe simulacij in analiz pri razvoju električnega pogona za aktivni oljni separator, vgrajenega v sodobne osebne avtomobile znamk, kot so BMW, AMG in Audi.

Axtech Simulacije in analize Boris Jezeršek Kolektor

Boris jezeršek iz podjetja Kolektor je predstavil obremenitveno analizo rotorja pri brizganju in vtiskanju gredi ter termične in dinamične analize obremenitev statorja z elektroniko.

Nadaljeval je Jaka Križ iz dolenjskega podjetja Iskra PIO. S simulacijami so izboljšali obstoječi model roke mešalnika, rezultate primerjali z utrujenostnimi razpokami ter razvili okrepljeno roko, s katero so močno zmanjšali obseg in frekvenco servisnih posegov pri strankah.

Axtech Simulacije in analize Jaka Križ Iskra PIO

Jaka Križ iz podjetja Iskra PIO je izpostavil težavnost modeliranja krožnega vpetja in spreminjajočih se obremenitev ter pomen simulacij pri reševanju dejanskega problema na izdelku, ki je bil že v uporabi.

Vpogled v uporabo simulacij v slovenskih podjetij je zaokrožil Miha Drame s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, ki je prikazal primerjavo rezultatov različnih simulacijskih orodij na primeru ventila, ki ga izdelujejo v slovenskem podjetju.

Prenesite ppt predstavitve

Oglejte si ppt predstavitve vseh petih predavateljev dogodka AxTech: Simulacije in analize in odkrijte bistvene vidike obravnavane tehnologije.

Prenesite ppt-je

Simulacije imajo lahko velik poslovni učinek

Dogodek smo zaključili s poslovnim vidikom uporabe simulacij in analiz. Robert Opletal iz podjetja PTC je posjasnil da vpeljava inženirskih simulacij v razvoj izdelkov podjetjem prinaša jasno poslovno vrednost - tako iz vidika razvoja boljših in cenejših izdelkov kot uresničevanja prizadevanj glede trajnostnega razvoja.

Robert Opletal iz podjetja PTC je poudaril, da kompleksnost sodobnih izdelkov raste, zato jih velja upravljati digitalno in z orodji, ki so na voljo, narediti optimalne.

Udeležencem je pojasnil, da demokratizacija simulacij, h kateri stremita PTC in Ansys, pomeni, da čedalje več podjetij lahko optimizira razvoj svojih izdelkov.

Podajte se na pot do boljšega razvoja

Tisti, ki nas niste obiskali na AxTech Simulacije in analize za več informacij stopite v stik z našimi strokovnjaki. Pomagali vam bodo najti kje v vašem razvoju tičijo priložnosti, ki jih lahko bolje izkoristite s simulacijami.

Prenesite reportažo

V reportaži, ki so jo pripravil novinar revije IRT3000, Miran Varga, preberite podrobnosti o dogodku AxTech: Simulacije in analize.

Prenesite članek

Preberite še

Digitalna preobrazba
Toro s Creo Illustrate učinkoviteje izdeluje razumljivejša navodila

Proizvajalec opreme za urejanje zelenih površin Toro je v želji izboljšanja svoje učinkovitosti in natančnosti uvedel programsko opremo za tehnične ilustracije PTC Creo Illustrate.

Fakultete in šole
Audax natečaj je postal sinonim odkrivanja mladih talentov

Audax natečaj se že 14 let izkazuje kot izjemen način spodbujanja kreativnosti in odkrivanja inženirskih talentov. Kot takega ga poleg šol prepoznava tudi pristojno ministrstvo, kar je v izjavi potrdil njegov sekretar, dr. Borut Čampelj.

Creo
Mojstrovini s skoraj 2000 kosi za zmago na Audax natečaju 2024

Audax nagradni natečaj je tudi letos prijetno presenetil s kakovostjo prejetih prispevkov. A med vsem sta izstopala dva, ki sta si zmago prislužila s projektoma, ki sta skupaj vključevala skoraj 2000 kosov.