Določanje težišča modelu ali sestavu

Creo omogoča tri načine postavitve gradnikov v težišče, ki velikokrat predstavlja pomemben element dela z modeli in sestavi.

Napisal Matevž Cestnik, 06.03.2020 v Nasveti & triki

Verzija: od Creo 2.0

Težišče je pogosto pomembna informacija pri modeliranju modelov in sestavov. Creo ne omogoča le pridobitvanja informacije o nahajališču težišča modela, ampak lahko v težišče postavimo tudi gradnika kot sta koordinatni sistem in točka.

Načini postavitve gradnikov v težišče

1. Uporaba funkcionalnosti znotraj orodja "Mass Properties".*

*funkcionalnost je licenčno pogojena. V kolikor funkcionalnosti nimate na voljo, sta vam na voljo načina v točkah 2 ali 3.

2. Postavitev koordinatnega sistema v težišče s pomočjo relacij.

3. Uporaba v naprej pripravljenega gradnika – UDF (user defined feature).

Prenesite si Udf tezisce_csys.gph in tezisce_tocka.gph iz posnetka.

Gradniki, definirani v zgornjih posnetkih, se ob spremembah modela ustrezno spremenijo oziroma premaknejo, zato ni potrebno skrbeti ali je težišče pravilno postavljeno in prikazano.

Poglobljeno znanje o parametrih, relacijah in UDF-ih lahko pridobite na tečaju Nadaljevalne tehnike modeliranja komponent.

Želite več podobnih vsebin?

Prejemajte jih neposredno na svoj elektronski naslov! Zaupajte nam svoj elektronski naslov in se pridružite nekaj tisoč inženirjem in drugim bralcem naših e-novic.

S klikom na gumb "Prijavi" se strinjate, da vas dodamo na listo prejemnikov naših e-novic. Od slednjih se lahko kadarkoli enostavno odjavite.

-%