Enostavnejše merjenje razdalje z možnostjo Replace

V Creo lahko razdaljo z manjšim trikom, ki izkorišča funkcionalnost "Replace", izmerimo enostavneje in hitreje kot z namenskimi orodji iz zavihka Analysis.

Napisal Domen Resnik, 10.09.2020 v Nasveti & triki

Verzija: od Creo 2.0 do Creo 7.0

Ko želite opraviti meritev ali analizo 3D modela, ustrezna orodja najdete pod zavihkom Analysis. Tu je tudi orodje Measure, s katerim lahko izvedete različne meritve: dolžina, razdalja, kot, premer in volumen.

Razdaljo med dvema referencama (površina, rob, točka, ravnina, …) izmerite z ukazom Measure > Distance. Za meritev razdalje je potrebno držati tipko CTRL na tipkovnici in izbrati dve referenci. 

Slika 1: Orodja za analizo in merjenje 3D modelov v zavihku Analysis

Okno Measure lahko dvakrat razširite, s klikoma na ukaz +:

  • Prva razširitev (Setup) prikaže izbrane reference meritve.
  • Druga razširitev (Results) pa rezultat meritve.

Slika 2: Prikaz referenc in rezultata meritve v oknu Measure in na 3D modelu

Kot prikazuje slika spodaj, lahko na izbrani referenci meritve vključite način Replace

Slika 3: Vklop možnosti Replace na drugi referenci (površini) meritve

Replace omogoča nadomestitev obstoječe reference z novo. Za to je potrebna le izbira nove reference (npr. površine) na modelu, do katere želite izdelati meritev. Ob tem ni potrebno držati tipke CTRL na tipkovnici.

Na ta način boste bolj enostavno in s pol manj kliki merili razdaljo od prve (nespremenljive) do druge poljubno izbrane reference.

Slika 4: Meritev od prve površine do druge – z enim klikom in brez držanja tipke CTRL

Možnost Replace lahko vključite tudi s config parameterom prikazanim spodaj. V tem primeru, je po privzetem na voljo pri vsaki meritvi in vam je ni treba ročno vklapljati.

measure_auto_replace_mode yes 

Več o meritvah na 3D modelu lahko izveste na osnovnem in naprednih Creo tečajih, kot tudi na portalu za pomoč PTC Help:

Želite več podobnih vsebin?

Prejemajte jih neposredno na svoj elektronski naslov! Zaupajte nam svoj elektronski naslov in se pridružite nekaj tisoč inženirjem in drugim bralcem naših e-novic.

S klikom na gumb "Prijavi" se strinjate, da vas dodamo na listo prejemnikov naših e-novic. Od slednjih se lahko kadarkoli enostavno odjavite.