Reference

Gorenje s 3D tiskalniki Stratasys pospešuje razvoj

Gorenje 3D tisk v procese vključuje že od leta 1998, trenutno pa uporabljajo dva industrijska 3D tiskalnika Stratasys. Za Tovarno leta je o tem, kako 3D tisk pospešuje razvoj, spregovoril Gregor Kladnik, vodja prototipnega oddelka.


Robi Rep, 10.11.2023

branja

Značilnosti industrijskih 3D tiskalnikov so zanesljivost, ponovljivost, preverjeni materiali, geometrijska natančnost ter preprosto rokovanje in uporaba. Vse to od 3D tiskalnikov pričakujejo tudi v prototipnem oddelku podjetja Gorenje, ki dodajalne tehnologije uporabljajo že od 1998. Trenutno imajo tudi dva zmogljiva industrijska 3D tiskalnika, eden od njih je najnovejši velikoformatni Stratasys F770.

Primer najkompleksnejšega kosa doslej. Dno sušilnega stroja so s 3D tiskalnikom Stratasys tiskali več kot 200 ur.

V Gorenju 3D tiskalnik v povprečju brez premora vsak dan dela 18 ur. Rekord so v Prototipni dosegli februarja 2019, ko je tiskalnik delal kar 662 ur oziroma 23,6 ure na dan.

Za časnik Finance je o pomenu 3D tiskalnikov za hitrost in učinkovitost proizvodnje spregovoril vodja prototipnega oddelka, Gregor Kladnik. 

Preberite celoten članek

Preberite še

3D tiskalniki
Stratasys F370 povečuje učinkovitost razvoja v podjetju Novak M

V podjetju Novak-M so se po obisku našega Centra 3D tiska in analizi vzočnega kosa odločili, da v svoje proizvodne procese vključijo FDM 3D tiskalnik Stratasys F370. Uporabljali ga bodo vse od razvoja do proizvodnje.

Materiali za 3D tisk
3D tisk s kompozitnimi materiali

Kompoziti iz osnovnega in ojačitvenih materialov, kot so ogljikova, steklena ali aramidna vlakna, omogočajo večjo trdnost, manjšo težo in večjo odpornost izdelkov. S tem razširjajo možnosti uporabe 3D tiska v različnih industrijskih aplikacijah.

3D tiskalniki
Stratasys F3300 je izdelek leta revije Industrial Production

Prestižna nagrada "Izdelek leta" nemške revije Industrial Production 3D tiskalnik Stratasys F3300 postavlja v vlogo ključnih nosilcev napredka tehnologije dodajalne proizvodnje.