Windchill

Iz Excela v PDM: zakaj in kako?

Excel je omejen pri obvladovanju kompleksnih podatkov o izdelkih. Če želite v podjetju okrepiti agilnost, varnost in sodelovanje pri upravljanju s podatki, razmišljajte v smeri uvedbe PDM sistema.


Robi Rep, 29.01.2024

branja

Excel je orodje, s katerim se inženirji, ki so vključeni v razvoj izdelkov zagotovo srečajo Tudi med našimi vsebinami boste našli kar nekaj takih, ki se dotikajo njegove uporabe v povezavi s Creo. A kljub zmogljivosti Excela pri obvladovanju podatkov in izračunov ob povečevanju kompleksnosti in obsega projektov ne nudi vsega, kar narava razvoja izdelkov zahteva.

Oglejmo si izzive uporabe Excela za upravljanje podatkov o izdelku (PDM). Spoznali boste, zakaj je PDM rešitev boljša izbira za obvladovanje teh izzivov in odkrili načine prenosa podatkov iz Excela v PDM sistem.

Kaj je upravljanje podatkov o izdelku?

PDM je proces zajemanja, shranjevanja, organiziranja in upravljanja vseh podatkov o izdelkih kot so specifikacije, risbe, modeli, kosovnice, revizije, postopki in drugi dokumenti. PDM ekipam inženirjev pomaga pri boljšem in učinkovitejšem sodelovanju, komunikaciji in koordinaciji dela.

PDM zagotavlja centralizirano in varno shrambo za vse podatke o izdelku. Uporabnikom omogoča dostop, urejanje in deljenje podatkov s člani ekipe in drugimi deležniki razvoja, hkrati pa avtomatizira in poenostavlja procese, povezane s temi podatki. Omogoča namreč nadzor različic, upravljanje sprememb, postopke odobravanja in poročanje.

Zakaj Excel ni najprimernejši za PDM?

Čeprav je Excel odlično orodje za analizo in upravljanje podatkov, ni zasnovan za upravljanje podatkov o izdelku. Poglejmo, zakaj.

Pomanjkanje varnosti in nadzora

Excelove datoteke lahko kopiramo, spreminjamo in brišemo, kar lahko privede do izgube podatkov, napak ali nepooblaščenega dostopa. Excel ne zagotavlja sledenja ali zgodovine različic, kar otežuje pregled nad procesi in reševanje morebitnih težav. Excel ne podpira šifriranja ali zaščite datotek z gesli, kar lahko ogrozi varnost podatkov.

Pomanjkanje sodelovanja in komunikacije

Excelove datoteke niso zasnovane za sočasno urejanje in deljenje, zaradi česar so zelo dovzetne za konflikte med različicami in napake, ko več uporabnikov dela na isti datoteki. Excel ne podpira sodelovanja v realnem času ali obvestil, kar ovira komunikacijo in koordinacijo. Prav tako ne ponuja integracij z drugimi orodji, kot so CAD in ERP ali storitvami v oblaku, s čimer omejuje dostopnost in interoperabilnost podatkov.

Pomanjkanje prilagodljivosti in zmogljivosti

Ko narašča količina podatkov, postajajo Excelove datoteke tudi čedalje večje in kompleksnejše kar omejuje produktivnost. Excel ne podpira preverjanja podatkov ali kontrole kakovosti, zato ni mehanizma, ki bi odkril netočnosti ali nekonsistentnosti. Poleg tega Excel ne podpira avtomatizacije in optimizacije delovnih procesov, pravil ali predlog, ki bi lahko prihranile precej časa in truda. 

Kako lahko PDM pomaga premagati izzive Excela?

Vse omenjene pomankljivosti Excela rešuje PDM sistem. Oglejmo si njegove ključne prednosti.

Povečana varnost in nadzor

PDM ustvari varno in nadzorovano okolje za podatke o izdelkih, kjer lahko določite dovoljenja, vloge in ravni dostopa za različne uporabnike in skupine. S PDM lahko zagotovite zasebnost in varnost podatkov, saj podpira šifriranje in zaščito z gesli, prav tako pa ohranja popolno sledljivost oziroma zgodovino sprememb in aktivnosti. To omogoča boljše upravljanje sprememb v razvoju in enostavnejše odpravljanje težav.

Izboljšano sodelovanje in komunikacija

PDM podpira sodelovanje in komunikacijo s komentarji, klepeti, opozorili in opomniki, prav tako pa povečuje dostopnost in interoperabilnost podatkov, saj se odlično razume z drugimi orodji in platformami, kot so CAD, ERP in oblačne storitve.

Povečana skalabilnost in zmogljivost

Množičnost ali kompleksnost podatkov za PDM ne predstavlja izziva. Uporabniki lahko od PDM sistema pričakujejo dosledne in natančne podatke, ki jih je mogoče preverjati, avtomatizirati in optimizirati. 

PDM sistem kot storitev

Nekateri vodilni PDM sistemi na trgu so na voljo kot storitev (SaaS). Windchill+ je SaaS različica Windchilla, ki kljub delovanju v oblaku vključuje vse funkcionalnosti iz namizne različice. S tem povečuje dostopnost in varnost, sodelovanje in skalabilnost.

Prenesite PDM nakupni vodič

V brezplačnem vodiču spoznajte, na kaj vse morate biti pozorni pri izbiri PDM sistema in si olajšajte izbiro za svoje podjetje.

Prenesite vodič

Kako prenesti podatke iz Excela v PDM?

Uporaba PDM namesto Excela za upravljanje podatkov o izdelkih prinaša številne prednosti. Oglejmo si, kako podatke prenesti v PDM sistem, če že uporabljate Excel za upravljanje podatkov o izdelkih.

Pripravite svoje podatke

Preden prenesete svoje podatke, jih morate ustrezno pripraviti. To pomeni, da jih morate organizirati, standardizirati in odstraniti vse dvojnike, napake ali nekonsistentnosti. Opredeliti morate tudi strukturo svojih podatkov (polja, atributi in odnosi) in jih preslikati na ustrezne elemente v PDM sistemu.

Izberite PDM sistem

Najpomembneje je, da izberete PDM, ki ustreza vašim potrebam in željam. Na trgu je na voljo veliko rešitev, med katerimi vsaka ponuja svoje posebnosti, funkcionalnosti in cene. Odločitev naj bo podkrepljena tudi s prepričanjem o združljivosti izbrane rešitve z obstoječimi orodji in platformami, ki jih uporabljate v podjetju.

Uvozite svoje podatke

Uvoz podatkov v PDM lahko, odvisno od PDM sistema in formata podatkov, opravite ročno ali avtomatsko. Nekateri PDM sistemi ponujajo vgrajena orodja za uvoz, ki uporabnike vodijo skozi postopek, druge pa zahtevajo uporabo zunanjih orodij ali skript. Za pravilen in popoln prenos podatkov je pomembno predvsem slediti navodilom in specifikacijam sistema ter izkoristiti pomoč zastopnikov, v kolikor jo ti ponujajo.

Preverite svoje podatke

Po uvozu podatkov preverite, ali so podatki v PDM sistemu točni. Preverite morebitne napake, neskladja ali manjkajoče podatke in jih čim prej odpravite. Preizkusite in potrdite tudi funkcionalnost svojih podatkov (izračuni, delovni procesi, poročila itd.) in zagotovite, da delujejo po pričakovanjih.

Usposobite svoje uporabnike

Seveda morate za uspešno uporabo PDM sistema usposobiti tudi svoje zaposlene. Zagotovite jim ustrezno dokumentacijo, vodiče in strokovna izobraževanja, da se seznanijo in privadijo na nov sistem. Od njih pridobite povratne informacije in predloge ter s tem obravnavajte morebitne izzive, ki se pojavijo po uvedbi PDM.

PDM sistem je prava izbira za proizvodna podjetja

Prehod iz Excela v PDM je za veliko večino proizvodnih podjetij pametna in koristna odločitev. PDM sistem učinkoviteje in bolj varno upravlja podatke o izdelkih, izboljša sodelovanje in nudi podporo rasti ali prilagajanju poslovanja.

Za več informacij o PDM in PLM sistemih stopite v stik z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bodo odgovorili na vaša vprašanja. 

Preberite še

Digitalna preobrazba
The Third Angle: podcast o inženirstvu iz vseh kotov

Če poslušate podcaste, si morate the Third Angle dodati na seznam predvajanja. Izjemne zgodbe iz inženirskega sveta vas bodo pričakale na vsaka dva tedna.

Digitalna preobrazba
Petkove opoldneve si rezervirajte za serijo PTC Talks

Vsak petek ob 12:00 lahko prisluhnete 30-minutnim pogovorom z različnimi strokovnjaki iz industrije, ki razkrivajo trende in svoje zgodbe o uspehu.

Webinar
Volvo: upravljanje kompleksnosti z modularnimi platformami Windchill

Na webinarju z vodjo rešitev PLM pri Volvo Construction Equipment in odkrijte, kako eden največjih proizvajalcev težke mehanizacije uporablja Windchill za razvoj platform, združevanje obstoječih sistemov in optimizacijo delovnih procesov.