Rešitve

Iz kosa aluminija do enduro kolesa s Creo modeliranjem in simulacijo

Včasih imamo zgolj eno priložnost, da nam projekt uspe tako, kot smo si zamislili. A s simulacijami je uspeh veliko verjetnejši. To je dokazal tudi mladi Aljaž Černigoj, ki se je s pomočjo Creo modeliranja in simulacij lotil izdelave lastnega okvirja za enduro kolo.


Robi Rep, 11.11.2021

branja

Aljaž Černigoj nas je s svojim modelom enduro kolesa navdušil v sklopu Audax nagradnega natečaja, ki ga vsako leto organiziramo na ravni srednjih in višjih šol. Ker njegov prispevek ni ostal zgolj pri osnovnem 3D CAD modelu, ampak se je poslužil tudi simulacij in lotil izdelave s CNC iz polnega kosa aluminija AL7075 debeline 72 milimetrov, smo ga prosili, da nam svoj projekt opiše podrobneje.

Sestavljeno enduro kolo z okvirjem, izdelanim s pomočjo Creo (foto: Vili Federici)

Kako si se lotil projekta? Koliko časa ti je vzela raziskava in koliko delo v Creo?

Najprej sem približno mesec dni razmišljal, kakšne postopke bi uporabil za izdelavo kolesa in kakšna bi bila oblika, nato pa sem začel z izdelavo ogrodja po geometriji, za katero sem uporabil osnovo obstoječih proizvajalcev in jo prilagodil svojim željam.

Za tem sem zmodeliral celotno območje, v katerem lahko okvir poteka, in nato uporabil topološko optimizacijo. Glede na rezultate sem zmodeliral nov model tako, da sem uporabil največ materiala tam, kjer je topologija dovoljevala. 

Ta model sem vstavljal v simulacijo in dodajal material kjer je pokazala največjo napetost v materialu in odvzemal material kjer je bila najmanjša. Okvir seveda še ni popoln saj sem imel stisko s časom ker sem kolo moral zagovarjati na maturi.

Kako bi na splošno opisal izkušnjo s simulacijami v Creo? So se obrestovala?

V Creo sem izdelal analizo statične trdnosti modela. Priprava mi ni vzela veliko časa, obremenitve pa sem določil po nasvetih večjih proizvajalcev koles. 

Uporabil sem privzeto mrežo in analiza je bila narejena v nekaj minutah. Pri topološki optimizaciji sem imel največ težav z izdelavo območij, kjer so podane obremenitve in kjer se modela ne sme spreminjati. 

S petimi zaporednimi trdnostnimi analizami sem ugotovil, kje so obremenitve največje, kar mi je pomagalo pri modeliranju, končen izdelek pa je prestal tudi dejanski test. 

Menim, da je Creo simulacija dovolj enostavna za uporabo. Sam sem se jo večinoma naučil kar iz Youtube posnetkov.

Se okvir sklada s pričakovanji? Bi kaj spremenil na samem modelu? Boš okvir v prihodnosti nadgradil?

Največ bi spremenil pri nihajki, saj je zadnji del pretežak. Ko sem okvir izdelal, sem opazil, da je zadnji del preveč masiven. Kolo pa se kljub temu pelje bolje od pričakovanega, z njim sem odpeljal tudi prvo downhill dirko na Soriški planini. Razmišljal sem o 3D tisku kovine, a je ta trenutno še predrag. Najprej nameravam izpopolniti ta model in ga ponovno izdelati.

Preberite še

Nasveti & triki
9 nasvetov, ki jih pri delu s Creo upoštevajo najboljši inženirji

Včasih za hitrejše in boljše rezultate ne potrebujemo velikih sprememb v načinu dela. Preverite, ali upoštevate 9 nasvetov, na katere se pri delu s Creo zanašajo najboljši inženirji.

Rešitve
Vabljeni na virtualno CAD konferenco

Udeležite se brezplačne virtualne konference s strokovnjaki PTC in vodjem razvoja v podjetju Triumph ter spoznajte, kaj zmore in prinaša povsem novi Creo 9.

Aplikativne minute
Aplikativne minute: multibody modeliranje

Z multibody operacijami lahko v Creo veliko enostavneje pridemo do različnih oblik naših modelov. Spoznajte jih v tokratnih Aplikativnih minutah.