Izdelajte AR izkušnjo s Creo Design Share

Creo odslej omogoča enostavno izdelavo izkušenj obogatene resničnosti (AR), s katerimi lahko ključnim deležnikom svoje oblikovne zamisli predstavite na inovativen in privlačen način. Spoznajte, kako lahko izdelate in objavite AR izkušnjo vašega modela.

Napisal Klemen Mostar, 27.05.2019 v Nasveti & triki

Verzija: od Creo 4.0 - M40

Izdelava, deljenje in upravljanje z izkušnjami obogatene resničnosti so opravila, ki so z zmogljivostjo Creo Design Share, vključeno v vsaki licenci Creo in Windchill*, zelo enostavna. Sedaj lahko sodelovanje v procesu snovanja izdelkov popeljete na naslednjo raven brez specialističnih znanj. 

Kaj omogoča Creo Design Share?

Creo je iz vidika podpore tehnologiji AR edinstvena programska oprema. S Creo Design Share lahko:

 • objavite do 10 modelov in nadzorujte dostop do njih, 
 • sodelujte s širšim krogom deležnikov znotraj in zunaj podjetja, 
 • preko oblaka delite modele brez izpostavljanja svojega IP,
 • uporabljajte Hololens očala za bolj poglobljeno doživetje modela
 • AR izkušnje delite preko URL povezav v e-mailu, s QR kodami ali ThingMarki.

* Creo Design Share je uporabnikom na voljo že od verzije Creo 4.0 M40 in Windchill 11.1 dalje 

Izdelava, objava in deljenje AR izkušnje

Za predstavitev vašega modela v obliki AR izkušnje je potrebnih le nekaj preprostih korakov.

Preko menija Tools > Augmented Reality najprej izberemo način, na katerega bomo objavili AR izkušnjo. Na voljo sta ThingMark in Spatial Target

 • ThingMark je unikatna koda, ki jo prepozna aplikacija Vuforia View. Preko kode je nato določena pozicija našega modela v realnem okolju.
 • Spatial Target je tehnologija, ki omogoča prikaz modela na določeni površini brez ThingMark kode. Model lahko po izbrani površini poljubno premikamo.

Ko izberemo način postavitve modela v prostoru, lahko model v odvisnosti od površine poljubno premaknemo, nato pa nadaljujemo z parametri za deljenje AR izkušnje.

S pritiskom na gumb Publish Model odpremo prikazno okno, v katerem izberemo ime modela, kakovost prikaza ter referenco za prikaz modela v prostoru. S potrditvijo AR izkušnjo pošljemo v oblak. Aplikacija bo ob tem zahtevala podatke vašega PTC uporabniškega računa. V kolikor ga nimate, ga lahko enostavno ustvarite preko spletne strani PTC.

Preostane nam le še deljenje pripravljene AR izkušnje.

S pritiskom na gumb Manage Model izberemo način, na katerega bodo tisti, ki jim želite model predstaviti, lahko dostopali do AR izkušnje:

 • pošljemo lahko elektronsko pošto z navodili za ogled,
 • kopiramo in posredujemo URL povezavo,
 • kopiramo in posredujemo QR kodo,
 • v primeru, da smo izbrali Spatial Target, pa lahko AR izkušnjo delimo tudi preko 3D očal Hololens.

Vmesnik za določitev načina deljenja AR izkušnje.

Postopek izdelave, objave in deljenja si oglejmo še v videoposnetku.

Ogled izdelane AR izkušnje

Vaši sodelavci ali stranke si lahko AR izkušnje, ki jim jih posredujete, ogledajo z aplikacijo Vuforia View App, ki je brezplačno na voljo na Google Play storeMicrosoft App ali Apple Store. V kolikor izkušno delite preko elektronske pošte, bodo povezave in navodila v generiranem sporočilu že vključene.

Naslovnik mora po prejemu vaše Ar izkušnje zgolj še natisniti ThingMark kodo in jo poskenirati z aplikacijo Vuforia View oziroma, v primeru uporabe Spatial Target, poskenirati poljubno ravno površino, kamor želi umestiti model. 

Postopek ogleda AR izkušnje je prikazan tudi v spodnjem videoposnetku.

Znanje o funkcionalnostih programske opreme Creo lahko osvojite na naših tečajih. Obogateno resničnost lahko spoznate tudi na osnovnem tečaju Osnove Creo Parametric 4.0

Povezane vsebine


Želite več podobnih vsebin?

Prejemajte jih neposredno na svoj elektronski naslov! Zaupajte nam svoj elektronski naslov in se pridružite nekaj tisoč inženirjem in drugim bralcem naših e-novic.

S klikom na gumb "Prijavi" se strinjate, da vas dodamo na listo prejemnikov naših e-novic. Od slednjih se lahko kadarkoli enostavno odjavite.

-%