Digitalna preobrazba

JUMP: projekt Digitalni skok za digitalno preobrazbo gospodarstva

Konzorcij desetih slovenskih podjetij je v okviru razpisa »Digitalna preobrazba gospodarstva (JR Digit NOO)« pridobil sofinanciranje projekta Digitalni skok (JUMP). Njegova rdeča nit bo povezovanje podatkovnih jezer in čezoddelčna digitalna preobrazba.


Hubert Golle, 05.12.2022

branja

Konzorcij desetih slovenskih podjetij je v okviru razpisa »DIGITALNA PREOBRAZBA GOSPODARSTVA (JR Digit NOO)« pridobil sofinanciranje projekta z nazivom: Digitalni skok (kratica JUMP). Projekt poteka od 3.5.2022 dalje in traja eno leto in enajst mesecev. Celotna vrednost projekta znaša 6.650.650 EUR, naložba je sofinancirana v višini 2.199.550 EUR. Namen projekta Digitalni skok je vzpostavitev naprednega nivoja spremljanja, obvladovanja in izmenjave podatkov ter avtomatizacije procesov in asistence pri odločanju. Rdeča nit bo povezovanje podatkovnih jezer in čezoddelčna digitalna preobrazba. 

Po realizaciji projekta pričakujemo zmanjšanje stroškov obvladovanja procesov, boljšo pretočnost, kar bo izboljšalo agilnost in konkurenčnost poslovanja konzorcijskih partnerjev. Vzpostavili bomo centralno informacijsko hrbtenico in s tem izboljšali sledljivost podatkov, kar bo omogočilo hitrejše odkrivanje napak in implementacijo sprememb. Dodatno optimizacijo in znižanje proizvodnih stroškov bomo dosegli z namestitvijo prilagodljivih robotov, z vzpostavitvijo več orodij inteligentne analitike podatkov, ki bo omogočila hitrejše odločanje in manj napak pri planiranju proizvodnje, napovedovanju potreb in vzdrževanju orodij. 

Projekt Digitalni skok bo sodelujočim podjetjem, ki razvijajo digitalne produkte, omogočil razvojno platformo, referenčne namestitve svojih rešitev in boljše profiliranje le-teh ter posledično izboljšal njihove kompetence in konkurenčne možnosti na rastočem trgu digitalnih storitev.

Podjetja, ki sodelujejo v projektu JUMP, so: 

  • KOLEKTOR Upravljanje naložb d.d., ki je vodilni partner,
  • KOLEKTOR MOBILITY Upravljanje naložb d.o.o.,
  • KOLEKTOR KFH, pogonski sistemi in komponente d.o.o., 
  • KOLEKTOR SIKOM Komutacijski in rotacijski sistemi d.o.o., 
  • KOLEKTOR ORODJARNA Načrtovanje in izdelava orodij ter orodjarske storitve d.o.o., 
  • QLECTOR, razvoj celovitih rešitev za pametne tovarne, d.o.o.,
  • DOMEL Holding, d.d., 
  • DOMEL, Elektromotorji in gospodinjski aparati, d.o.o., 
  • ŠPICA INTERNATIONAL sistemi za avtomatsko identifikacijo d.o.o., 
  • AUDAX računalniški in industrijski inženiring d.o.o.

Naložbo „Financira Evropska unija – NextGenerationEU“. Naložba je del ukrepov načrta, ki se financira iz mehanizma Načrt za okrevanje in odpornost (www.noo.gov.si). Cilj načrta je ublažiti gospodarske in socialne posledice pandemije COVID-19 ter zagotoviti, da bo gospodarstvo in družba bolj trajnostna, odpornejša ter bolje pripravljena na izzive in priložnosti zelenega in digitalnega prehoda. Več o financiranju s strani EU na spletni strani www.evropskasredstva.si

Preberite še

Digitalna preobrazba
Od CAD kaosa do konsolidiranega razvoja izdelkov

Uporaba različnih CAD sistemov hkrati v podjetjih ni nič nenavadnega, prava redkost pa so podjetja, ki znajo multi-CAD okolje vzdrževati tako dobro, da ne predstavlja ovire produktivnosti in kakovosti.

Digitalna preobrazba
Simulacije v realnem času: takojšen vpogled v spremembe

Kako razvojne cikle narediti učinkovitejše? Prenesite eKnjigo in spoznajte, kako vam pri tem lahko pomaga simulacija v realnem času, ki omogoča hkratno konstruiranje in simulacijo.

Strokovne vsebine
6 izzivov, ki jih morate premagati za uspešno digitalno preobrazbo

Industrijska podjetja niso organizacije, v katerih bi bili navdušeni nad spremembami. Njihova digitalna preobrazba zato ni popolnoma brez izzivov, a jih je možno preseči.