Rešitve

Kako generativni razvoj reši klasičen inženirski izziv?

Generativni razvoj se morda komu še vedno zdi tehnologija prihodnosti, a obstaja mnogo realnih inženirskih izzivov, na katere že danes ponuja hitre in enostavno dostopne rešitve.


Jaka Perovšek, 25.10.2021

branja

Generativni razvoj je nov način razvoja izdelkov, ki temelji na uporabi umetne inteligence in nam omogoča samodejno izdelavo 3D modela, optimiziranega glede na naše konstrukcijske in tehnološke pogoje. Z uporabo generativnega razvoja poenostavimo in skrajšamo čas razvoja, obliko izdelka pa optimiziramo glede na naše zahteve.

Tehnologija pa ni uporabna zgolj pri razvoju končnih izdelkov, ampak jo lahko uporabimo tudi drugje. Z njo si lahko olajšamo pot do optimiziranih pripomočkov v proizvodnji, kot so šablone, držala in vpenjala.

Izziv: izdelava in optimizacija držala za mehansko obdelavo

Oglejmo si dve rešitvi, ki jih generativni razvoj ponudi za izziv izdelave držala za mehansko obdelavo. S pomočjo povrtavanja, 3+2 osne obdelave (indeksiranja) in 5-osne grobe obdelave želimo obdelati ulitek, ki je na spodnji sliki obarvan rdeče. 

Prvi scenarij: Maloserijska proizvodnja

V prvem scenariju potrebujemo majhno število obdelanih ulitkov. Zaradi majhne serije ni potrebe po zelo vzdržljivem kovinskem držalu, zato se odločimo za izdelavo 3D tiskom. Kot material izberemo najlon (poliamid), saj je vzdržljiv in ima dobro kemijsko odpornost na hladilne emulzije, ki se uporabljajo pri obdelavi.

V programu Creo najprej določimo konstrukcijske obremenitve in podpore (stične in držalne površine) in tehnološke pogoje (3D tisk kot izdelovalna tehnologija, material najlon, smer izdelave, maksimalen previsni kot 45°, minimalno velikost radialnih površin na geometriji), nato pa uporabimo generativni razvoj za izdelavo optimalnega držala.

Spodnja slika prikazuje rešitev, pridobljeno z uporabo generativnega razvoja. Držalo je oblikovano hitro in izpolnjuje vse naše zahteve. 

Generativni razvoj s Creo za 3D tiskanje

Držalo (model v sivi in zeleni barvi), izdelano z uporabo generativnega razvoja v Creo, drži ulitek (model v rdeči barvi). 

Model enostavno izvozimo v 3MF formatu (File > Save as > 3MF) in ga uporabimo v programu za pripravo na 3D tisk. 

Generativni razvoj s Creo za 3D tiskanje - izvoz v 3MF

Izvoz končnega 3D modela držala v 3MF formatu v Creo.

Spodnji video prikazuje proces oblikovanja držala, pripravo na 3D tisk in simulacijo mehanske obdelave ulitka. 

Drugi scenarij: Velikoserijska proizvodnja

V drugem scenariju moramo zaradi nepričakovanega večjega povpraševanja obdelati več ulitkov. Natisnjeno držalo iz najlona ni dovolj vzdržljivo in se prehitro obrablja, zato moramo razmisliti o drugačni rešitvi, ki bo bolj primerna za obdelavo večje serije.

Odločimo se za aluminijasto držalo, izdelano s 3-osno obdelavo z rezkanjem. Na srečo generativni razvoj ponuja tudi optimizacijo modelov za druge izdelovalne tehnologije, kot je 3-osno rezkanje. Ponovno uporabimo generativni razvoj, le da spremenimo naše tehnološke zahteve. Kot izdelovalno tehnologijo določimo 3-osno obdelavo z rezkanjem, za material pa izberemo aluminij. 

Spodnja slika prikazuje rešitev, dobljeno z generativnim razvojem.

Generativni razvoj s Creo za 3D tiskanje - pridobljeno držalo

Model v sivi barvi je optimizirano držalo z generativnim razvojem, ki bo izdelano s 3-osni rezkanjem. Model v rdeči barvi pa predstavlja ulitek.

Raziščite nove možnosti uporabe generativnega razvoja

Zgoraj sta predstavljeni enostavni rešitvi primera izziva, s katerim se marsikateri konstrukter sreča ob vsakodnevnem delu. Videli smo, da generativni razvoj ni nekaj, kar bo krojilo konstruiranje v prihodnosti, ampak tehnologija, ki jo je že danes smiselno uporabljati. 

In kar je najbolje, uporabnikom Creo je generativni razvoj na voljo, zato lahko z njim skonstruirate optimalen izdelek, ne glede na izbrane konstrukcijske pogoje, izdelovalno tehnologijo ali material.

Preberite še

Nasveti & triki
9 nasvetov, ki jih pri delu s Creo upoštevajo najboljši inženirji

Včasih za hitrejše in boljše rezultate ne potrebujemo velikih sprememb v načinu dela. Preverite, ali upoštevate 9 nasvetov, na katere se pri delu s Creo zanašajo najboljši inženirji.

Rešitve
Vabljeni na virtualno CAD konferenco

Udeležite se brezplačne virtualne konference s strokovnjaki PTC in vodjem razvoja v podjetju Triumph ter spoznajte, kaj zmore in prinaša povsem novi Creo 9.

Aplikativne minute
Aplikativne minute: multibody modeliranje

Z multibody operacijami lahko v Creo veliko enostavneje pridemo do različnih oblik naših modelov. Spoznajte jih v tokratnih Aplikativnih minutah.