3D tiskalniki

Kako izgleda 24/7 avtomatizacija proizvodnje s 3D tiskom?

Stratasys je pripravil prikaz delovanja avtomatizirane proizvodne celice, v kateri 3D tisk poteka neprestano in skoraj brez posegov operaterjev.


Robi Rep, 28.07.2023

branja

Stratasys je proizvodno celico, ki so jo prvič predstavili na sejmu Formnext, izdelal z namenom prikaza, kako lahko tehnologijo P3 (programabilne fotopolimerizacije) aktivno vključimo v proizvodnjo brez dodatnih izzivov. 

Ko namreč v proizvodnjo vključujemo vedno več 3D tiska, se povečuje tudi potreba po dodatnem ročnem delu, kar ima lahko negativen vpliv na kakovost in ponovljivost, s tem pa tudi na dobavne roke in stroške. Z avtomatizirano proizvodno celico so pri Stratasysu dokazali, da je 3D tisk mogoče uvesti v proizvodnjo praktično brez povečanja dela operaterjev in skoraj s popolno ponovljivostjo. 

Proizvodni proces poteka po naslednjih korakih:

  • Kosi so natisnjeni na 3D tiskalniku Origin One.
  • Robotska roka glavo z natisnjenimi kosi odstrani iz naprave.
  • Glava se premakne do čistilne postaje.
  • Po čiščenju se kosi izpostavijo UV svetlobi.
  • Končani kosi se odstranijo iz glave in shranijo v zaboj.
  • Prazna glava se vrne do naslednjega prostega 3D tiskalnika in cikel se ponovi.

Avtomatizirana celica je zasnovana tako, da lahko vključuje poljubno število 3D tiskalnikov in različne opreme za post-procesiranje. 

Preberite še

3D tiskalniki
Stratasys F370 povečuje učinkovitost razvoja v podjetju Novak M

V podjetju Novak-M so se po obisku našega Centra 3D tiska in analizi vzočnega kosa odločili, da v svoje proizvodne procese vključijo FDM 3D tiskalnik Stratasys F370. Uporabljali ga bodo vse od razvoja do proizvodnje.

Materiali za 3D tisk
3D tisk s kompozitnimi materiali

Kompoziti iz osnovnega in ojačitvenih materialov, kot so ogljikova, steklena ali aramidna vlakna, omogočajo večjo trdnost, manjšo težo in večjo odpornost izdelkov. S tem razširjajo možnosti uporabe 3D tiska v različnih industrijskih aplikacijah.

3D tiskalniki
Stratasys F3300 je izdelek leta revije Industrial Production

Prestižna nagrada "Izdelek leta" nemške revije Industrial Production 3D tiskalnik Stratasys F3300 postavlja v vlogo ključnih nosilcev napredka tehnologije dodajalne proizvodnje.