Reference

Kako s simulacijo proizvodnje prepričati najzahtevnejše?

V PSA Group so želeli izboljšati pretočnost in kakovost v delu proizvodnje, ki je potekal ročno. Obrnili so se na podjetje FIRAC, ki si pri snovanju in vpeljavi robotike in avtomatizacije pomaga z orodjem Visual Components.


Robi Rep, 22.10.2020

branja

V avtomobilski industriji so proizvodni časi pomembni prav toliko kot kakovost. V enoti proizvajalca avtomobilov znamk Peugeot in Citroen, PSA Group v Franciji so želeli optimizirati ročni postopek zategovanja vijakov na sprednjih kolesih in s tem izboljšati pretočnost in kakovost proizvodnje.  

Odgovorni v PSA Group so se obrnili na FIRAC, ki je možne načine avtomatizacije omenjenega postopka prikazal s pomočjo orodja za simulacijo proizvodnje Visual Components. 

Nezanesljivost ročnega dela

Delavec je moral na sprednjih kolesih zategniti pet vijakov. Štiri na sprednji in enega na zadnji strani plošče. Med štirimi izmenami, kjer poteka proizvodnja, so se kazale velike razlike v trajanju ročne operacije. Tako so, glede na delavčevo spretnost, cikli trajali med 30 in 60 sekundami. Na liniji, kjer se vsakih 60 sekund proizvede eno vozilo, je to občutno prevelika razlika. 

Oprijemljiv prikaz avtomatizacije procesa

FIRAC je s 3D simulacijo Visual Components načrtoval in v simulacijskem okolju preveril različne scenarije avtomatizacije z različnim številom robotov in različnimi postavitvami. Svojemu naročniku je lahko predlog prikazal na izjemno jasen način, hkrati pa v simulacijo dodajal številne zunanje dejavnike, ki bi lahko vplivali na proizvodnjo. V primerjavi z drugimi ponudniki rešitev, je FIRAC lahko svoje predloge utemeljil z močnimi tehničnimi argumenti in s privlačno videopredstavitvijo, ki je predstavnikom naročnika omogočila, da so si FIRAC-ove ideje bolje predstavljali.

FIRAC je projekt dobil, po potrditvi pa je Visual Components uporabil tudi pri sami implementaciji. Z njim so lahko bolje preverili ustreznost komponent, njihove odmike in dostopnost. 

Preberite še

Visual Components
Novi Visual Components 4.9: še preglednejše načrtovanje proizvodnje

Visual Components 4.9 prinaša poenostavljeno iskanje po e-knjižnici, možnost organizacije simulacijskega prostora v lažje obvladljive sklope, neposredno povezljivost s krmilniki robotov Yaskawa in Kawasaki in mnogo drugih izboljšav.

Visual Components
Wächter Packautomatik: načrtovanje fleksibilnega pakiranja z roboti

V specialistu za pakirno mehanizacijo so s pomočjo simulacije v Visual Components razvili fleksibilno in visoko učinkovito pakiranje pohištvenih komponent po individualnem naročilu kupca.

Visual Components
Program robota brez kolizij v nekaj klikih?

Visual Components s funkcionalnostjo Via Solver gibe robota generira tako, da se izogne ugotovljenim kolizijam, ki ponavadi nastanejo ob pick and place operacijah ali kompleksnejših procesih.