Creo

Katera 3D CAD orodja omogočajo boljša električna vozila?

Vsi veliki avtomobilski proizvajalci so se na tak ali drugačen način zavezali k prehodu na električna vozila. Kako lahko pri tem pomagajo 3D CAD orodja, kot je Creo?


Robi Rep, 18.11.2021

branja

Električna vozila so trenutno najbolj obetavna pot k zmanjševanju ogljičnega odtisa prometa. Kljub temu pa niso popolna rešitev, saj se njihove baterije še vedno soočajo z izzivi, kot so trajanje polnjenja, kapaciteta, vzdržljivost, varnost in teža, problematično pa je tudi pridobivanje in ponovna uporaba surovin zanje.

Ob izzivih, ki jih elektrifikaciji predstavljajo baterije, je pri električnih vozilih seveda kompleksnejša tudi splošna zasnova. Kako lahko pri vsem tem inženirjem v v avtomobilski industriji pomagajo 3D CAD orodja?

3D CAD orodja za razvoj (električnih) vozil

Programska oprema Creo ponuja vrsto 3D CAD orodij, s katerimi je mogoče rešiti izzive pri zasnovi klasičnih in električnih vozil.

S pomočjo Creo Schematics je mogoče enostavneje zasnovati 2D shemo napeljav v najrazličnejših izdelkih. Diagram napeljav, izdelan s tem orodjem, ponudi enostaven vpogled v vse komponente, ki jih potrebujete in njihovo povezanost, hkrati pa predstavlja osnovo za avtomatizacijo postavitve napeljav v 3D model.

2D shemo lahko uporabite tudi v povezavi z orodjem za cevne in električne napeljave v Creo (PCX - Piping and Cabling Extension). V kolikor želite v svojem izdelku prenašati informacije in električno moč, morate natančno poznati potek, razvejanost in dolžine vaših vodnikov. Orodje PCX vam omogoča prav to. Z njim lahko ročno ali na podlagi 2D sheme določite kabelske snope, navitja in žice, ki tečejo skozi vaš izdelek. Iz postavljenega sistema lahko enostavno izvozite potrebno dokumentacijo za proizvodnjo, kot je na primer kosovnica (BOM) in polagalna shema za šablono napeljav.

Creo PCX

Orodje za cevne in električne napeljave v Creo (PCX - Piping and Cabling Extension).

Med postavljanjem napeljav v izdelek se včasih ni mogoče izogniti hkratnemu poteku dveh signalnih kablov po isti poti. Ker je to vedno razlog za skrb, orodje za ugotavljanje izolacijskih in plazilnih razdalj v Creo (CCX - Clearance and Creepage Extension) omogoča analitično podprte odločitve pri postavljanju napeljav. S pomočjo CCX je lažje zagotoviti primerne odmike v zraku ali ob površinah med električnimi omrežji ter se izgoniti morebitnim kratkim stikom. 

Creo CCX

Orodje za ugotavljanje izolacijskih in plazilnih razdalj v Creo (CCX - Clearance and Creepage Extension)

Odgovor na naraščajočo kompleksnost vozil

Ne glede na to, ali se pogovarjamo o električnih vozilih ali klasičnih vozilih z motorji z notranjim izgorevanjem, brez zmogljivih 3D CAD orodij ne gre. Seveda pri električnih vozilih najprej pomislimo na elektromotorje, baterije in kable, a je za to, da lahko na koncu pritisnemo na gumb "start", potrebnega še mnogo več.

Creo s svojimi funkcionalnostmi podpira vse ključne vidika razvoja vozil in njihovih komponent. Za več informacij in predstavitev stopite v stik z našimi strokovnjaki. 

Preberite še

Nasveti & triki
9 nasvetov, ki jih pri delu s Creo upoštevajo najboljši inženirji

Včasih za hitrejše in boljše rezultate ne potrebujemo velikih sprememb v načinu dela. Preverite, ali upoštevate 9 nasvetov, na katere se pri delu s Creo zanašajo najboljši inženirji.

Rešitve
Vabljeni na virtualno CAD konferenco

Udeležite se brezplačne virtualne konference s strokovnjaki PTC in vodjem razvoja v podjetju Triumph ter spoznajte, kaj zmore in prinaša povsem novi Creo 9.

Aplikativne minute
Aplikativne minute: multibody modeliranje

Z multibody operacijami lahko v Creo veliko enostavneje pridemo do različnih oblik naših modelov. Spoznajte jih v tokratnih Aplikativnih minutah.