Članek

MBPD postavlja CAD model v središče skozi celoten razvoj izdelka

Model Based Product Development (MBPD) postavlja CAD model v vlogo osrednjega nosilca informacij o izdelku na vseh področjih njegovega razvoja ter s tem izdatneje povečuje produktivnost zaposlenih.


Robi Rep, 18.07.2023

branja

Koncept Model Based Definition (MBD) je 3D model postavil v vlogo osrednjega nosilca informacij o izdelkih predvsem v proizvodnih in servisnih procesih. Z umeščanjem pomembnih informacij neposredno na 3D model MBD vsem deležnikom zagotavlja enoten in zanesljiv vir informacij o izdelku, kar zmanjšuje število napak ter prihrani čas in denar.

MBD v vseh kotičkih podjetja

Kaj pa druga področja? Medtem, ko je v proizvodnji in servisu MBD uveljavljen, v vsakdanu inženirjev v razvoju niti ni tako samoumeven. Izven osnovnega konstruiranja namreč pogosto uporabljajoše številna druga programska orodja, ki si med seboj ne delijo istega formata datotek in postopkov. Simulacije, generativni razvoj, 3D tisk in drugi postopki lahko v razvoj izdelkov vnašajo kar nekaj izzivov za produktivnost. Prehajanje iz enega orodja v drugega pogosto pomeni prevajanje podatkov med formati, kompromise pri uporabi celotne zmogljivosti rešitev, in zamudno ročno delo.

Koncept Model Based Product Development (MBPD) se preko umeščanja CAD modela v središče dogajanja na vsa področja razvoja ukvarja prav s prej opisanimi izzivi. Izvorni CAD model vodi digitalno nit skozi celoten razvoj izdelka - vse od zasnove koncepta in industrijskega oblikovanja preko konstruiranja in simulacij do zasnove orodij in proizvodnih procesov ter končne izdelave uporabniških in servisnih navodil. 

CAD programi zgodovinsko gledano nikoli niso bili pretirano uspešni pri zagotavljanju pogojev za MBPD, a je s celovitimi rešitvami, kot je Creo, vse drugače. Napredne funkcionalnosti, kot so simulacije v realnem času, fotorealizem in generativni razvoj so s Creo integrirane v celovit sistem, ki temelji na izvornem CAD formatu.

Spoznajte vse o MBPD

Spoznajte več o transformativnem potencialu, ki ga ima MBDP. Prenesite izčrpen vodnik po procesu implementacije MBPD, ki ga je pripravil Brian Thompson, generalni direktor CAD področja v podjetju PTC.

Prenesite vodič

Preberite še

Creo
Naročite Audax planer 2024

Čas je, da si priskrbite popolnoma nov Audax stenski planer, s katerim boste vedno na tekočem s pomembnimi dogodki in roki. Tudi letos ga lahko zase ali za svojo ekipo naročite brezplačno.

Digitalna preobrazba
Katera orodja omogočajo MBPD?

Model Based Product Development (MBPD) s postavitvijo CAD modela v središče razvoja izdelka povečuje produktivnost, kar se sliši odlično. A katera orodja pravzaprav potrebujemo, da ga uvedemo v procese?

Članek
Raziskovanje strukturne analize v Creo Ansys Simulation

Z numeričnimi simulacijami lahko izvedemo validacijo modelov, ki je ključna pri snovanju in optimizaciji izdelkov. Na realnem primeru spoznajte, kako pri tem pomaga Creo Ansys Simulation.