Reference

Obogatena resničnost: primeri uporabe

Koncept obogatene resničnosti (AR) je prisoten že desetletja, tehnologija za uvajanje AR vpodjetja in bogastvo digitalnih vsebin pa nastajajo zdaj.


Robi Rep, 06.09.2018

branja

Nove digitalne vsebine ponujajo priložnost preobrazbe notranjega ustroja podjetja. Pametni, povezani izdelki ustvarjajo ogromen tok novih vsebin v realnem času, ki opisujejo delovanje izdelkov in kompleksnih sistemov, katerih del so. 

Medtem ko širjenje velikih količin podatkov v realnem času iz pametnih, povezanih izdelkov ustvarja ogromen potencial za oživljanje neizkoriščene vrednosti, hkrati povzroča tudi temeljno težavo z načinom, na katerega človek trenutno uporablja podatke. Kritična ločitev med načinom, na katerega ljudje komunicirajo in izkušajo fizični svet ter načinom, na katerega uporabljajo digitalne vpoglede iz digitalnega sveta, tako še vedno obstaja. 

In kaj je rešitev za naraščajoč prepad med digitalnim in fizičnim? Obogatena resničnost (AR).

AR ljudem omogoča nadgradnjo svojega pogled na fizični svet z digitalnimi informacijami preko združitve digitalnega in fizičnega sveta ter možnosti interakcije z obema hkrati.

Podjetja raziskujejo potencial AR

Da bi zagotovili  prepoznavnost v hitro-razvijajočem se prostoru AR, je PTC pričel z analiziranjem baze uporabnikov platforme Vuforia (prej poznan kot Thingworx). S tem je bilo mogoče ugotoviti kako stranke uporabljajo AR za doseganje dodane vrednosti.

Analiza baze uporabnikov platforme Vuforia

Podrobna analiza razkriva področja, na katerih je AR trenutno najbolj prisoten, funkcije znotraj podjetij, ki uporabljajo AR, in tipe vrednosti, ki jih AR ustvarja.

Prisotnost AR na različnih področjih

Oblikovanje

AR inženirjem ponuja priložnost, da sodelujejo in ocenjujejo 3D modele ter prototipe na nov, dinamičen način.

 • Sodelovanje pri ocenjevanju oblikovnih zasnov: inženirji in oblikovalci si lahko delijo AR pogled ter tako skupaj ocenjujejo in razvijajo izdelke v realnem času.
 • Pregled digitalnih zasnov: uporaba AR za preverbo, preizkus in pregled 3D prototipov dopolnjuje klasično fizično prototipiranje.

Uporaba AR za oblikovanje

Ford uporablja AR tako, da lahko njihovi oblikovalci hitro uveljavljajo spremembe. Oblikovalci jih lahko pregledujejo umeščene preko resničnih vozil namesto zanašanja na klasični pristop k oblikovanju vozil z glinenimi prototipi.

Vrednost: Zmanjšanje časa, potrebnega za ustvarjanje in oceno sprememb iz tednov na dneve.

Proizvodnja

AR delavcem in vodjem omogoča hitre vpoglede v procese, hkrati pa ponuja nova sredstva zagotavljanja kakovosti in nov način podajanja navodil za sestavljanje in vzdrževanje.

 • Navodila za vzdrževalna dela:  projiciranje podrobnih navodil za vzdrževanje in popravilo kompleksnih strojev v fizični kontekst.
 • Navodila za operaterje in montažo: projiciranje podrobnih navodil za proizvodnjo, ki orisujejo postopke za upravljanje s stroji ali sestavljanje delov v fizični kontekst.
 • Nadzorne plošče in opozorila: omogočanje pregleda prilagojenih kazalnikov uspešnosti (KPI), projicirane v fizični kontekst v realnem času.

Uporaba AR v proizvodnji

Kompaktna hidravlična enota Bosch Rexroth CytroPac s tehnologijo AR omogoča vizualizacijo operativnih kazalnikov v fizičnem kontekstu.

Vrednost: Nadzor pametnih, povezanih izdelkov in sistemov ter vizualizacija digitalnih vpogledov v kontekstu fizičnega okolja.

Prodaja

AR omogoča nove načine prodaje in trženja izdelkov preko napredne vizualizacije.

 • Virtualni izdelki:  AR strankam ponuja nove načine doživljanja izdelkov preko interaktivnih digitalnih razširitev.
 • Optimizacija prodajnega prostora: vIzualizacija tlorisov, sprememb in zasnove prodajnih polic v kontekstu brez potrebe po fizičnih maketah.
 • Obogatena izkušnja blagovne znamke:  AR oglaševanje vzpostavlja bolj zanimive in dinamične izkušnje, ki dopolnjujejo klasične promocijske materiale.

Uporaba AR v prodaji

Podjetje AZEK tehnologijo AR uporablja za predstavitve izgleda svojih rešitev v različnih barvah in postavitvah v kontekstu podizvajalcem in strankam.

Vrednost: Skrajšani prodajni cikli, povečano zaupanje strank in večja možnost prodaje.

Upravljanje

AR dodaja vrednost izdelkom in omogoča nove načine njihove diferenciacije. AR lahko razširi funkcionalnost digitalnega izdelka ali pa preko obogatenega uporabniškega vmesnika razširi siceršnji način upravljanja z izdelkom.

 • Obogatena navodila za upravljanje: prikaz informacij o upravljanju izdelka in navodil za uporabo ter popravila, projicirana v kontekst izdelka.
 • Head-up Display: dostop do varnostnih opozoril, zemljevidov in drugih dinamičnih vsebin, projiciranih na armaturno ploščo ali vidno polje voznika.
 • Obogaten uporabniški vmesnik: razširitev načina upravljanja z izdelkom na AR vmesnik, ki omogoča odstranitev fizičnih gumbov in števcev.

Uporaba AR v upravljanju

Nekateri modeli vozil BMW so opremljeni z AR head-up zaslonom (HUD) ki vozniku omogoča dostop do SPCP podatkov, varnostnih opozoril, zemljevidov in drugih dinamičnih vsebin.

Vrednost: 50% hitrejša obravnava informacij ter optimizacija varnosti.

Servis

AR preko obogatenih priročnikov, preverjanja, oddaljene pomoči in AR usposabljanja izboljšuje načine, na katere se vršijo servisni postopki.

 • Servisni priročniki: AR gradiva za popravilo omogočajo boljšo odzivnost, hitrejše odločanje in povišano stopnjo razrešitev v prvem poizkusu, saj lahko osebje do ključnih informacij dostopa hitro in prostoročno.
 • Preverjanje in pregled: usposabljanje servisnega osebja je učinkovitejše in bolj povezano z resničnostjo, kot klasično, "učbeniško" usposabljanje.
 • Oddaljeno strokovno znanje: oddaljeno strokovno znanje (AR sodelovanje) zmanjšuje razkorak med tehničnimi strokovnjaki in manj usposobljeno delovno silo.

Uporaba AR pri servisnih postopkih

Lee Company povezuje svoje strokovnjake s tehniki na terenu ter omogoča hiter dostop do navodil za delo in drugih ključnih informacij.

Vrednost: $20 ROI na $1 investicije, $500 mesečnega prihranka na tehnika zaradi oddaljenega dostopa in $2,500 postopne prodaje mesečno.

Usposabljanje

AR izboljšuje načine, na katere se prenaša znanje na nove zaposlene. Obogateno usposabljanje lahko zmanjša odvisnost od klasičnih papirnih priročnikov in inštruktorjev ter omogoča usposabljanje v kontekstu.

 • Usposabljanje, specifično za delovno mesto: interacktivno in situacijsko usposabljanje, ki 3D navodila za naloge projicira na dejansko okolje, omogoča hkratno praktično in teoretično usposabljanje.
 • Varnostno usposabljanje: projiciranje 3D navodil na postopke, povezane z varnostjo pri delu, omogoča pripravo zaposlenih na potencialno nevarne situacije.
 • Strokovno usposabljanje: Oddaljeno sodelovanje s strokovnjaki zaposlenim omogoča dostop do specifičnih znanj v realnem času.

Uporaba AR pri usposabljanju

Kiewit uporablja AR varilni sistem za nabor in usposabljanje novih zaposlenih.

Vrednost: Zmanjšanje časa, potrebnega za usposabljanje. Znižanje stroškov usposabljanja. Izboljšana varnost.

Spoznajte moč AR

Podjetje PTC prepoznava preobrazbeni potencial, ki ga ima AR na načine interakcije ljudi z okolico, in se, z investicijo v AR in IoT, postavlja v edinstven položaj, ki omogoča izkoriščanje vrednosti konvergence med
fizičnim in digitalnim. Za ustvarjanje resnične poslovne vrednosti nastajajočega prostora, kot je AR, se je pomembno osredotočiti na specifične načine uporabe, ki jih lahko organizacija izkoristi.

S preizkusno različico Vuforia Studio pridobite zgodnji dostop do orodja, ki je posebej izdelano za hitro, enostavno in razširljivo ustvarjanje AR vsebin. Razvijajte primere uporabe in pilotne študije, specifične za vašo
organizacijo s pomočjo najbolj enostavne in zmogljive AR rešitve, zasnovane posebej za podjetja.

Spoznajte družino rešitev Vuforia.

Preberite še

Nasveti & triki
9 nasvetov, ki jih pri delu s Creo upoštevajo najboljši inženirji

Včasih za hitrejše in boljše rezultate ne potrebujemo velikih sprememb v načinu dela. Preverite, ali upoštevate 9 nasvetov, na katere se pri delu s Creo zanašajo najboljši inženirji.

Rešitve
Vabljeni na virtualno CAD konferenco

Udeležite se brezplačne virtualne konference s strokovnjaki PTC in vodjem razvoja v podjetju Triumph ter spoznajte, kaj zmore in prinaša povsem novi Creo 9.

Aplikativne minute
Aplikativne minute: multibody modeliranje

Z multibody operacijami lahko v Creo veliko enostavneje pridemo do različnih oblik naših modelov. Spoznajte jih v tokratnih Aplikativnih minutah.