Vuforia

Obogatena resničnost skrajšuje razvoj orodij v podjetju Polycom

S škofjeloškim podjetjem Polycom smo v pilotnem projektu potrdili zmogljivost obogatene resničnosti pri razvoju, izdelavi in vzdrževanju zahtevnih orodij.


Robi Rep, 24.09.2021

branja

Bralci časnika Finance so v sklopu letošnjega izbora Tovarna leta lahko spoznali tudi izjemno zanimiv pilotni projekt vpeljave obogatene resničnosti (AR) v razvoj, izdelavo in vzdrževanj kompleksnih orodij v podjetju Polycom

Od virtualnih predstavitev do razvoja orodij 

Kot je moč prebrati v članku, objavljenem v sklopu Tovarne leta, so v podjetju Polycom že dlje časa razmišljali o vpeljavi obogatene resničnosti, prvo pandemijsko leto pa jim je ponudilo priložnost, da se tej tehnologiji posvetijo podrobneje.

V podjetju, ki 82 % prodaje ustvari s prodajo avtomobilski industriji, so prvi korak z obogateno resničnostjo storili pri virtualnih predstavitvah podjetja in procesov v tovarni. Z letošnjim letom so AR pričeli uporabljati tudi v orodjarni, kjer je glavni cilj sistematično izboljšanje poslovnega procesa s pomočjo digitalizacije modelov orodij. 

Obogatena resničnost v praksi orodjarne

Pilotni projekt je jedro prednosti AR pokazal predvsem v orodjarskem razvojnem centru. Kot opisuje direktor Polycoma, Iztok Novak, so tam na dejanskih primerih spoznali, kako hitro lahko AR odpravi potrebo po fizični dokumentaciji, omogoči delo strokovnjakov na daljavo ter olajša deljenje tehničnih informacij med deležniki. 

Sestava termoplastičnega orodja v obogateni resničnosti na 3D-očalih.

Sestava termoplastičnega orodjaPolycom v obogateni resničnosti, prikazana na na 3D-očalih Hololens.

Ob tem g. Novak poudarja, da je kljub zmogljivosti, ki jo AR ponuja procesom v orodjarni, izjemno dodano vrednost predstavlja tudi uporaba te tehnologije pri predstavitvah montaže orodij na daljavo, s čimer so vpeljavo AR v Polycomu pravzaprav začeli. Stranke si procese lažje predstavljajo, hkrati pa so običajno navdušene, da Polycom uporablja tako napredno tehnologijo. 

Obogateno resničnost je potrebno imeti v mislih že v fazi oblikovanja

Seveda AR ni tehnologija, ki bi jo lahko uporabili brez določenega premisleka. Kljub temu, da AR platforma Vuforia omogoča izjemno enostavno, skoraj "povleci & spusti" ustvarjanje AR izkušenj, je potrebno modele razvijati tudi z mislijo na uporabo te tehnologije v kasnejših fazah. In na drugi strani, kot poudarja naš svetovalec za področje Industrije 4.0, Hubert Golle, "morajo biti v AR izkušnji prave informacije postavljene pravilno ob upoštevanju različne usposobljenosti zaposlenih, kar pomeni glavni fokus v fazi uvedbe."

Ob upoštevanju teh osnovnih pogojev lahko prav vsako proizvodno podjetje s pomočo obogate resničnosti najde neverjetno veliko novih virov dodane vrednosti. Vabimo vas, da se tudi vi prepričate o uporabni vrednosti AR rešitev na vaših izdelkih. Z našimi strokovnjaki se lahko dogovorite za informativni sestanek ali pilotni projekt.

Daljši članek je bil objavljen v tiskani izdaji časnika Finance, brezplačno pa je v celoti na voljo tudi na spletni strani Tovarne leta.

Preberite še

Reference
Iz Tovarne leta: Kako v Hidrii uvajajo obogateno resničnost?

V Hidrii v svoje proizvodne procese pospešeno uvajajo digitalne tehnologije. Med njimi je tudi obogatena resničnost, o kateri je za Finance spregovoril direktor digitalizacije Aleš Bremec.

Digitalna preobrazba
Za ponovni ogled zdaj na voljo še dodatnih 70 ur vsebin iz LiveWorx 23

Množico vsebin iz področij, kot so CAD, PLM, AR, IIoT, si lahko zdaj ogledate ponovno. Obiščite LiveWorx On Demand Hub in se poglobite v strokovne vsebine.

Digitalna preobrazba
Kako vizualna navodila v LTH Castingsu zmanjšujejo možnost loma orodij?

Za časnik Finance smo pojasnili, kako 3D vizualna navodila v LTH Castingsu zmanjšujejo možnost loma zahtevnih orodij za tlačni liv zaradi nepoznavanja koncepta delovanja.