Digitalna preobrazba

Od CAD kaosa do konsolidiranega razvoja izdelkov

Uporaba različnih CAD sistemov hkrati v podjetjih ni nič nenavadnega, prava redkost pa so podjetja, ki znajo multi-CAD okolje vzdrževati tako dobro, da ne predstavlja ovire produktivnosti in kakovosti.


Robi Rep, 18.01.2023

branja

Podjetja, ki uporabljajo več CAD sistemov hkrati, to počnejo iz različnih razlogov. Dodatni CAD sistemi se v podjetja najpogosteje "pretihotapijo" med prevzemi in združitvami, z zaposlovanjem strokovnjakov, ki želijo ostati na sistemu, ki ga obvladajo ali pa takrat, ko to zahteva projekt ali poslovni partner. 

Ne glede na razlog vpeljave dodatnih CAD sistemov, je vzdrževanje učinkovitega multi-CAD okolja večinoma naporno in stroškovno neučinkovito. 

Poti v multi-CAD kaos

Najbolj očitna posledica multi-CAD okolja so višji stroški s programsko opremo. Vsak sistem ponuja svoje okvire glede licenc in vzdrževanja, v nobenem primeru pa ne gre računati na ugodnosti, ki bi jih lahko dobili pri najemu licenc enega sistema. 

S stroški je povezana tudi dodatna obremenitev sistemskih administratorjev in potreba po izobraževanju uporabnikov. V večjih podjetjih, kjer je uporabnikov veliko, uporaba različnih CAD sistemov zaradi števila licenc povzroči potrebo po dodatnih sistemskih administratorjih. 

Ko govorimo o uporabi različnih CAD sistemov pri razvoju istega produkta, se ni mogoče izogniti niti določeni meri neučinkovitosti. Če na primer en CAD sistem uporabljamo v konceptualni fazi razvoja, v nadaljevanju pa izdelane geometrije uvažamo v drug CAD sistem, pogosto izgubimo določen del informacij. To pomeni, da so v razvojnem procesu potrebni popravki in ponovno delo, oboje pa običajno vodi v zamude.

S prej izpostavljenim izzivom je povezana tudi nezmožnost učinkovitega sodelovanja med različnimi deležniki v razvoju. Izdelava enostavnih kosov, sestavov in risb je med CAD sistemi dokaj podobna, ko se lotimo naprednih postopkov, kot so simulacije, pa je sodelovanje med uporabniki različnih sistemov praktično nemogoče. 

Uporabniki, ki med seboj kljub uporabi različnih CAD sistemov sodelujejo, to počnejo na načine, ki so jih po vsej verjetnosti razvili sami. V kolikor ne uporabljajo PLM sistema, je sodelovanje osnovano na zapiskih, email sporočilih in ustni komunikaciji, vse to pa ponuja priložnost napakam. 

Razvojni procesi, umetno razdeljeni na zmogljivost posamezne programske opreme, pogosto omejujejo tudi inovacije. Ekipe z delom na različnih CAD sistemih izgubljajo določeno mero homogenosti, ki je v procesu inovavacij izjemno pomembna. 

Nenazadnje multi-CAD okolje povečuje tuidi kompleksnost upravljanja z različnimi konfiguracijami izdelkov, saj vanje vnaša še spremenljivko CAD sistema. 

Konsolidacija je rešitev

Izzive, ki jih prinaša multi-CAD okolje, lahko podjetja do določene mere omejujejo z rešitvami, kot je Creo Unite, nemogoče pa jih je popolnoma odpraviti. Podjetja, ki se želijo prej opisanim izzivom v celoti izogniti, morajo razvoj prenesti na enoten CAD sistem, multi-CAD okolje pa razumeti zgolj kot orodje za posebne primere.

A tudi prehod na enoten CAD sistem ni brez izzivov. 

Podjetja, ki se odločijo za konsolidacijo, morajo v prehodnem obdobju računati na vsaj tri večje:

  • banaliziranje stroškovne upravičenosti konsolidacije, ki se običajno pojavi v primerih, ko v primerjavi cen med uporabo enega ali več sistemov podjetja ne upoštevajo neposrednih stroškov z dodatnimi zaposlenimi in vzdrževanjem ter posrednih stroškov zaradi napak in ponovnega dela,
  • subjektivna navezanost na CAD sistem, ki je predvsem pri inženirjih z določenim stažem dokaj pogosta in se kaže tako, da racionalne argumente za prehod na nov sistem preglasi oseben odnos do obstoječe programske opreme, na kateri je nekdo praktično zgradil svojo kariero,
  • vnaprej izgubljena tekma funkcionalnosti, ki enostavno pomeni, da prepričevanje na podlagi argumentov o boljših funkcionalnostih novega sistema prehodu nenaklonjene zaposlene le še bolj "vkoplje" na njihova stališča. 

Prehod na enoten sistem je zato potrebno dobro načrtovati. Podjetje imora imeti jasno sliko stroškovnih učinkov, hkrati pa zaposlenim konsolidacijo ponuditi kot priložnost za lasten razvoj in nov začetek, ki bo razvojni ekipi prinesel svež zagon. Ob tem je potrebno računati na J krivuljo, ki orisuje velike spremembe v podjetjih in enostavno pomeni, da gre pred pozitivnimi učinki vedno pričakovati določeno mero zmanjšane produktivnosti.

Ampak vzpon po J krivulji je vedno strm...

Stopite v stik z našimi svetovalci, ki vam bodo pomagali pripraviti načrt prehoda na enoten CAD sistem. 

Preberite še

Creo
CAD simulacije za konstrukterje

Simulacije so ključne za sodoben razvoj izdelkov. Kljub temu pa s svojo kompleksnostjo in naprednim matematičnim ozadjem v zadrego spravi tiste inženirje, ki nimajo izkušenj s CAE.

Izobraževanje
VCK23: od načrtovanja do prodaje in optimizacije proizvodnih rešitev

Gostje iz preko 30 slovenskih podjetij so spoznali prednosti 3D simulacije Visual Components. Svoje izkušnje z njeno uporabo so razkrili predstavniki štirih uglednih slovenskih podjetij.

Visual Components
Vabljeni na Visual Components konferenco 2023

Vam realizacija konceptov proizvodnje v resničnost predstavlja izziv? Pridružite se nam na Visual Components konferenci in spoznajte, kako 3D simulacije velikim in majhnim podjetjem pomagajo do boljših proizvodnih linij in proizvodnje.