Rešitve

Poznate razliko med topološko optimizacijo in generativnim razvojem?

Generativni razvoj je relativno mlad koncept, ki ima temelje v precej dlje prisotni topološki optimizaciji. Kljub temu pa enega in drugega ne gre zamenjevati - še posebej, če ju želimo izkoristiti v popolnosti.


Robi Rep, 15.02.2022

branja

Topološka optimizacija je tehnologija, ki se v razvoju izdelkov uporablja že desetletja, generativni razvoj pa z računsko močjo v oblaku predstavlja veliko več kot zgolj njeno sodobno nadgradnjo. Kljub temu, da obe tehnologiji omogočata spopad s sorodnimi inženirskimi izzivi, njuna vloga pri razvoju izdelkov ostaja različna. 

S topološko optimizacijo do željenega cilja

Bistvo topološke optimizacije je podpora pripravi lažjih in za izdelavo cenejših modelov, ki po optimizaciji ohranijo zahtevane mehanske lastnosti. V Creo so ti postopki na voljo v sklopu modula GTO (Generative Topology Optimization), ki poleg osnovne optimizacije omogoča tudi optimizacijo na podlagi uporabnikove izbire materiala in načina proizvodnje (3D tisk, litje, rezkanje).

Creo celotno topološko optimizacijo opravi znotraj GTO, kar pomeni, da modelov ni potrebno izvažati, po opravljeni optimizaciji pa lahko nov model preizkusite še z drugimi orodji, kot so Creo simulacije

Z generativnim razvojem do pregleda nad možnostmi

Generativni razvoj zmogljivost topoloških optimizacij razširja z računsko močjo oblaka in omogoča pripravo večjega števila oblikovnih različic na podlagi različnih kompletov pogojev. 

Uporabniki Creo lahko izdelke generativno razvijajo v sklopu razširitve GTX (Generative Design Extension), ki različice na podlagi izbranih kriterijev pripravlja vzporedno. GDX med vsemi pripravljenimi različicami izpostavi najprimernejše ter omogoči prenos nazaj v Creo in nadaljnje delo na njih.

Z generativnim razvojem v Creo lahko tako na zelo hiter način pridete do rešitev za katere bi s klasičnimi postopki potrebovali veliko časa ali pa nanje niti ne bi pomislili.

Ker celoten postopek teče v oblaku, za generativni razvoj ne potrebujete posebno zmogljive strojne opreme.

Kaj torej izbrati?

Ko se pogovarjamo o topološki optimizaciji in generativnem razvoju, je ključno vprašanje predvsem, katera metoda je boljša za dani projekt.

Topološka optimizacija vam bo pomagala predvsem v primerih, ko morate model optimizirati za točno določen material ali proizvodni način. Generativni razvoj vam bo na drugi strani omogočil, da z vzporednim ravojem v oblaku hitro in učinkovito preverite večje število različic na podlagi postavljenih kriterijev. 

Za več informacij o obeh tehnologijah stopite v stik z našimi aplikativnimi inženirji. 

Preberite še

Aplikativne minute
Aplikativne minute: spiralne oblike okoli 3D krivulj v Creo

Ovitje žice v prostoru, tuljavo ali razvito stanje vzmeti lahko v Creo s pomočjo funkcionalnosti trajpar izdelate v nekaj klikih.

Nasveti & triki
5 trikov za hitrejše delo s parametri v Creo

Uporaba parametrov v Creo je eden od ključnih pogojev za produktivno delo z modeli in sestavi. Oglejmo si 5 nasvetov, s katerimi jih boste še bolje obvladovali.

Fakultete in šole
Rezultati in videoutrinki Audax nagradnega natečaja 2022

Spoznajte zmagovalce Audax nagradnega natečaja 2022 in poglejte utrinke zaključne prireditve s prvo izvedbo bitke katapultov.