Preobrazite BOM in razkrijte prave potenciale podjetja

Podatki o življenjskem ciklu izdelka nastajajo v inženirskih, proizvodnih, prodajnih in IT oddelkih zato so izjemno raznovrstni in se hitro spreminjajo. Da bi bili podatki vsem enostavno dostopni, je ključno učinkovito upravljanje z njimi.

Napisal Robi Rep, 04.02.2020 v Windchill

Podatki o življenjskem ciklu izdelka se v veliko podjetjih nahajajo znotraj kosovnice oziroma BOM (Bill of Material). Najpogosteje v podjetju obstaja veliko različnih deležnikov, ki vsak na svoj način uporabljajo in spreminjajo BOM. V kolikor to počnejo brez PLM rešitve (Product Lifecycle Management), lahko procesi in upravljanje s podatki hitro postanejo fragmentirani in neučinkoviti. 

Učinkovito upravljanje BOM 

Podjetja se lahko fragmentaciji in neučinkovistosti izognejo z optimizacijo BOM na način, ki omogoči popolno digitalno definicijo izdelka. Slednja določa, upravlja in hrani vse informacije in vsebine, povezane z izdelkom (od komponent do celotnega sestava) in jih hrani v eni, centralni dostopni točki.

S tem lahko vsi deležniki znotraj organizacije enostavno in kadarkoli dostopajo do informacij o izdelku.

Ključna vprašanja pri vzpostavitvi takšnega sistema so:

 • Kako podjetje gleda na izdelke in njihovo strukturo?
 • Katere informacije o izdelkih mora podjetje upravljati in ohranjati?
 • Katere informacije morajo biti dostopne strankam?

Odgovori na ta vprašanja so v veliki meri odvisna od tipa deležnika.

Razvojni inženirji so osredotočeni na vprašanje "Kaj moramo proizvajati?" in s tem na obliko in funkcijo izdelka. Proizvodni inženirji so osredotočeni na vprašanje "Kako izdelamo ta izdelek?" in s tem na strošek, čas in kakovost.

Če podjetje skuša v enem BOM zadostiti vsem zahtevam, ki izhajajo iz vprašanj različnih deležnikov, kmalu nastanejo težave. Struktura izdelka s tem ne bo primerna za nikogar. 

Upravljanje več BOM hkrati

Nepovezani sistemi in procesi so v podjetjih še vedno zelo pogosti. Omenimo primer, kjer EBOM podjetje upravlja s PLM sistemom, MBOM pa z ERP sistemom ali celo v ločenih preglednicah. S tem se pojavijo naslednji izzivi:

 • Nepovezane ekipe.
 • Težave pri nadzoru načrtovanja.
 • Ločeni procesi in standardi.
 • Pomanjkanje standardov.

Sčasoma to pripelje tudi k zamudam in napakam ter manjši kakovosti izdelkov. Način, na katerega se lahko podjetja opisanim nevarnostmi izognejo vključuje:

 • integracijo proizvodnih podatkov v enoten, integriran PLM sistem,
 • povezavo EBOM in MBOM,
 • razvoj zmogljivosti upravljanja proizvodnih procesov,
 • spodbujanje vlaganja v razvoj skozi celotno organizacijo.

Zamude pri vstopu izdelkov na trg, preveliki stroški razvoja zaradi napak in vpoklici izdelkov niso nujno povezani z načinom upravljanja BOM, a analiza slednjih ni odveč, saj pogosto odkrije priložnosti za izboljšave.

Upravljanje BOM s PTC Windchill

PTC Windchill je vodilni PLM sistem, ki ponuja raznovrstnost, enostavnost za uporabo in zanesljivost pri upravljanju z življenjskim ciklom izdelkov v podjetjih. Uporabniki Windchill-a dosegajo krajši čas za vstop na trg, nižje stroške, izboljšano kakovost izdelkov ter imajo več časa za inovacije. 

Stopite v stik z nami za več informacij.

Želite več podobnih vsebin?

Prejemajte jih neposredno na svoj elektronski naslov! Zaupajte nam svoj elektronski naslov in se pridružite nekaj tisoč inženirjem in drugim bralcem naših e-novic.

S klikom na gumb "Prijavi" se strinjate, da vas dodamo na listo prejemnikov naših e-novic. Od slednjih se lahko kadarkoli enostavno odjavite.