Preobrazite BOM in razkrijte prave potenciale podjetja

Podatki o življenjskem ciklu izdelka nastajajo v inženirskih, proizvodnih, prodajnih in IT oddelkih zato so izjemno raznovrstni in se hitro spreminjajo. Da bi bili podatki vsem enostavno dostopni, je ključno učinkovito upravljanje z njimi.

Napisal Robi Rep, 04.02.2020 v Windchill

Podatki o življenjskem ciklu izdelka se v veliko podjetjih nahajajo znotraj kosovnice oziroma BOM (Bill of Material). Najpogosteje v podjetju obstaja veliko različnih deležnikov, ki vsak na svoj način uporabljajo in spreminjajo BOM. V kolikor to počnejo brez PLM rešitve (Product Lifecycle Management), lahko procesi in upravljanje s podatki hitro postanejo fragmentirani in neučinkoviti. 

Učinkovito upravljanje BOM 

Podjetja se lahko fragmentaciji in neučinkovistosti izognejo z optimizacijo BOM na način, ki omogoči popolno digitalno definicijo izdelka. Slednja določa, upravlja in hrani vse informacije in vsebine, povezane z izdelkom (od komponent do celotnega sestava) in jih hrani v eni, centralni dostopni točki.

S tem lahko vsi deležniki znotraj organizacije enostavno in kadarkoli dostopajo do informacij o izdelku.

Ključna vprašanja pri vzpostavitvi takšnega sistema so:

 • Kako podjetje gleda na izdelke in njihovo strukturo?
 • Katere informacije o izdelkih mora podjetje upravljati in ohranjati?
 • Katere informacije morajo biti dostopne strankam?

Odgovori na ta vprašanja so v veliki meri odvisna od tipa deležnika.

Razvojni inženirji so osredotočeni na vprašanje "Kaj moramo proizvajati?" in s tem na obliko in funkcijo izdelka. Proizvodni inženirji so osredotočeni na vprašanje "Kako izdelamo ta izdelek?" in s tem na strošek, čas in kakovost.

Če podjetje skuša v enem BOM zadostiti vsem zahtevam, ki izhajajo iz vprašanj različnih deležnikov, kmalu nastanejo težave. Struktura izdelka s tem ne bo primerna za nikogar. 

Upravljanje več BOM hkrati

Nepovezani sistemi in procesi so v podjetjih še vedno zelo pogosti. Omenimo primer, kjer EBOM podjetje upravlja s PLM sistemom, MBOM pa z ERP sistemom ali celo v ločenih preglednicah. S tem se pojavijo naslednji izzivi:

 • Nepovezane ekipe.
 • Težave pri nadzoru načrtovanja.
 • Ločeni procesi in standardi.
 • Pomanjkanje standardov.

Sčasoma to pripelje tudi k zamudam in napakam ter manjši kakovosti izdelkov. Način, na katerega se lahko podjetja opisanim nevarnostmi izognejo vključuje:

 • integracijo proizvodnih podatkov v enoten, integriran PLM sistem,
 • povezavo EBOM in MBOM,
 • razvoj zmogljivosti upravljanja proizvodnih procesov,
 • spodbujanje vlaganja v razvoj skozi celotno organizacijo.

Zamude pri vstopu izdelkov na trg, preveliki stroški razvoja zaradi napak in vpoklici izdelkov niso nujno povezani z načinom upravljanja BOM, a analiza slednjih ni odveč, saj pogosto odkrije priložnosti za izboljšave.

Upravljanje BOM s PTC Windchill

PTC Windchill je vodilni PLM sistem, ki ponuja raznovrstnost, enostavnost za uporabo in zanesljivost pri upravljanju z življenjskim ciklom izdelkov v podjetjih. Uporabniki Windchill-a dosegajo krajši čas za vstop na trg, nižje stroške, izboljšano kakovost izdelkov ter imajo več časa za inovacije. 

Stopite v stik z nami za več informacij.

Povezane vsebine


Želite več podobnih vsebin?

Prejemajte jih neposredno na svoj elektronski naslov! Zaupajte nam svoj elektronski naslov in se pridružite nekaj tisoč inženirjem in drugim bralcem naših e-novic.

S klikom na gumb "Prijavi" se strinjate, da vas dodamo na listo prejemnikov naših e-novic. Od slednjih se lahko kadarkoli enostavno odjavite.

-%