3D CAD

Semantične reference: MBD ki ga razumejo tudi stroji

Uporaba semantičnih referenc lahko občutno zmanjša pot od zasnove do proizvodnje in meritev. V Creo jih lahko enostavno vpeljemo v sklopu funkcionalnosti MBD.


Robi Rep, 10.01.2022

branja

Model Based Definition (MBD) je način predstavitve informacij o izdelku in njegovi proizvodnji (PMI) v obliki 3D anotacij. S tem poenostavlja zapis ključnih dimenzij, geometrijskih toleranc, simbolov, opomb in drugih informacij o modelu, ki jih pri delu potrebujejo različni oddelki podjetij.

A če se na prvi pogled zdi, da je MBD le modernizirana oblika 2D tehnične dokumentacije, v jedru ponuja mnogo več. 

Semantične reference: informacije, ki jih razumejo stroji

S pomočjo MBD lahko določimo proizvodne informacije izdelka (PMI), ki jih ne bodo razumeli le inženirji, ampak tudi naprave in programska oprema.

Za primer vzemimo dimenzijo. Z MBD jo lahko vključimo na 3D model, s čimer ponudimo enostavno prepoznavno informacijo.

A le za človeško oko.

V kolikor želimo informacijo o dimenziji ponuditi tudi CAM programu ali CMM napravi, moramo dimenzijo povezati s površino, na katero se nanaša. 

Vzpostaviti moramo semantično referenco. 

S to povezavo vsakemu CAM programu ali CMM napravi, ki podpira STEP AP242 format, "razložimo", kako naj bi se izdelek proizvedel ali izmeril.

Takšna raba MBD lahko v postopkih zasnove, proizvodnje in meritev izdelkov prinese veliko pozitivnih učinkov. Poleg očitnega prihranka časa tudi večjo natančnost in manj napak.

S Creo od 3D anotacij do izboljšanih procesov

MBD je ena od funkcionalnosti v Creo, ki se neprestano razvija. Inženirjem ne ponuja le odmika od klasične 2D dokumentacije, ampak postavlja temelje za napredno uporabo informacij o izdelkih in njihovi proizvodnji. 

Podjetja, ki izdelke opremijo s podatki preko MBD, lahko na primer:

  • za modele nastavijo samodejno barvanje in opremljanje s podatki za proizvodnjo na podlagi vnaprej določenih pravil,
  • izdelajo izkušnje obogatene resničnosti (AR), ki poenostavijo proizvodnjo kompleksnih sestavov ali pa, kot smo spoznali,
  • vzpostavijo semantične reference ter informacije o izdelku posredujejo neposredno v druge programe in stroje. 

Stopite v stik z nami in spoznajte več o Creo in funkcionalnosti MBD. 

Preberite še

Nasveti & triki
Shranite vse komponente Creo sestava v en dokument na disku

Ko želite zmanjšati število dokumentov na disku in jih lažje deliti s sodelavci, lahko s pomočjo nove funkcionalnosti v Creo vse komponente sestava shranite v en dokument.

Digitalna preobrazba
Dodajalne tehnologije: Pospešite svoje inovacije

Ali vaši razvojni oddelki izkorišajo prednosti, ki jih v primerjavi s klasičnimi načini proizvodnje ponujajo dodajalne tehnologije? Creo ima vgrajene funkcionalnosti, ki vam to omogočajo.

Strokovne vsebine
Kolektor se pri razvoju pršilke Liquishot zanaša na Creo in Windchill

Ena od inovativnih rešitev iz Kolektor Mobility je tudi pršilka Liquishot. Medtem ko Creo uporabljajo za konstruiranje, je Windchill ključen za upravljanje s spremembami, sodelovanje in montažo.