3D CAD

Semantične reference: MBD ki ga razumejo tudi stroji

Uporaba semantičnih referenc lahko občutno zmanjša pot od zasnove do proizvodnje in meritev. V Creo jih lahko enostavno vpeljemo v sklopu funkcionalnosti MBD.


Robi Rep, 10.01.2022

branja

Model Based Definition (MBD) je način predstavitve informacij o izdelku in njegovi proizvodnji (PMI) v obliki 3D anotacij. S tem poenostavlja zapis ključnih dimenzij, geometrijskih toleranc, simbolov, opomb in drugih informacij o modelu, ki jih pri delu potrebujejo različni oddelki podjetij.

A če se na prvi pogled zdi, da je MBD le modernizirana oblika 2D tehnične dokumentacije, v jedru ponuja mnogo več. 

Semantične reference: informacije, ki jih razumejo stroji

S pomočjo MBD lahko določimo proizvodne informacije izdelka (PMI), ki jih ne bodo razumeli le inženirji, ampak tudi naprave in programska oprema.

Za primer vzemimo dimenzijo. Z MBD jo lahko vključimo na 3D model, s čimer ponudimo enostavno prepoznavno informacijo.

A le za človeško oko.

V kolikor želimo informacijo o dimenziji ponuditi tudi CAM programu ali CMM napravi, moramo dimenzijo povezati s površino, na katero se nanaša. 

Vzpostaviti moramo semantično referenco. 

S to povezavo vsakemu CAM programu ali CMM napravi, ki podpira STEP AP242 format, "razložimo", kako naj bi se izdelek proizvedel ali izmeril.

Takšna raba MBD lahko v postopkih zasnove, proizvodnje in meritev izdelkov prinese veliko pozitivnih učinkov. Poleg očitnega prihranka časa tudi večjo natančnost in manj napak.

S Creo od 3D anotacij do izboljšanih procesov

MBD je ena od funkcionalnosti v Creo, ki se neprestano razvija. Inženirjem ne ponuja le odmika od klasične 2D dokumentacije, ampak postavlja temelje za napredno uporabo informacij o izdelkih in njihovi proizvodnji. 

Podjetja, ki izdelke opremijo s podatki preko MBD, lahko na primer:

  • za modele nastavijo samodejno barvanje in opremljanje s podatki za proizvodnjo na podlagi vnaprej določenih pravil,
  • izdelajo izkušnje obogatene resničnosti (AR), ki poenostavijo proizvodnjo kompleksnih sestavov ali pa, kot smo spoznali,
  • vzpostavijo semantične reference ter informacije o izdelku posredujejo neposredno v druge programe in stroje. 

Stopite v stik z nami in spoznajte več o Creo in funkcionalnosti MBD. 

Preberite še

Nasveti & triki
9 nasvetov, ki jih pri delu s Creo upoštevajo najboljši inženirji

Včasih za hitrejše in boljše rezultate ne potrebujemo velikih sprememb v načinu dela. Preverite, ali upoštevate 9 nasvetov, na katere se pri delu s Creo zanašajo najboljši inženirji.

Rešitve
Vabljeni na virtualno CAD konferenco

Udeležite se brezplačne virtualne konference s strokovnjaki PTC in vodjem razvoja v podjetju Triumph ter spoznajte, kaj zmore in prinaša povsem novi Creo 9.

Aplikativne minute
Aplikativne minute: multibody modeliranje

Z multibody operacijami lahko v Creo veliko enostavneje pridemo do različnih oblik naših modelov. Spoznajte jih v tokratnih Aplikativnih minutah.