Primeri 3D tiska

Študija primera: Usmerjevalnik zraka v letalu

V podjetju Pipistrel so s pomočjo tehnologije 3D tiska izdelali kompleksnejši in lažji sestavni del prezračevalnega sistema letala.


Robi Rep, 01.10.2018

branja

Tehnologija 3D tiska je podjetju Pipistrel Vertical Solutions d.o.o. omogočila hitro in učinkovitejšo izdelavo sestavnega dela za usmerjanje zraka v prezračevalnem sistemu letala, ki je bil prej izdelan iz zvite pločevine.

Študija primera: Usmerjevalnik zraka v letalu s 3D tiskom

Presek fotografije z vpogledom v notranjost 3D natisnjenega dela prezračevalnega sistema letala, ki služi za usmerjevanje zraka v vetrobransko steklo ali v pedala v pilotskem prostoru. 

V podjetju Pipistrel Vertical Solutions so 3D tisk izkoristili za izboljšave na več ravneh:

  • zmanjšanje teže izdelka 
  • boljše tesnenje in ujemanje lopute z ohišjem, 
  • izdelavo celotnega sestava naenkrat, kar je osnova za prihranek časa pri montaži,
  • bolj kompleksno zasnovo uvoda zraka v kabino.

V 3D tiskarni do hitre in učinkovitejše izdelave sestavnega dela

Pogled izdelka od zgoraj s presekom za vpogled v notranjost. 

Tehnologija

Za izdelavo kosa smo v 3D tiskarni uporabili tehnologijo FDM, ki uporablja dva materiala za izdelavo 3D kosov: modelni material, ki gradi končen kos, in podporni material, ki deluje kot začasna struktura za držanje kosa na mestu in se po končanem postopku odstrani z lomljenjem ali topljenjem. Takoj po odstranitvi podpornega materiala je kos pripravljen za uporabo.

ABS-M30 je 25 do 70% močnejši modelni material od standardnega ABS, kar pomeni, da je odlična izbira za izdelavo konceptov, funkcionalno prototipiranje, proizvodnjo orodij in končnih izdelkov.

Podrobnosti:

  • Čas izdelave: 15h 30m
  • Material: ABS-M30
  • Velikost izdelka: 135 x 150 x 195 mm

Vas zanima več o možnostih izdelave izdelkov s 3D tiskom v Audaxu? Stopite v stik z nami.

Preberite še

3D tiskalniki
Iz 3D tiskarne: preko noči do 512 distančnikov za proizvodnjo linijo

Ko v proizvodnji potrebujete rezervni del, je lahko dobavni rok vaš najhujši sovražnik. V 3D tiskarni smo preko noči poskrbeli za 512 kosov, ki so omogočili nemoteno delo.

Primeri 3D tiska
V Creo je bil razvit prvi, v celoti 3D natisnjen reaktivni motor

Reaktivni motor, ki zmore 50.000 obratov na minuto in ne potrebuje sestavljanja, je prelomnica na področju konstruiranja modelov za 3D tisk, ki ne bi bila mogoča brez spoja znanstvenih dognanj in zmogljivosti programa Creo.

3D tiskalniki
Iz 3D tiskarne: pokrovčki za profile na proizvodni liniji

Pri zasnovi proizvodnih linij nas včasih preseneti motnja, ki jo je kljub znanju in izkušnjam težko predvideti. Oglejte si primer, kjer smo preglavico takšne vrste rešili z maloserijskim 3D tiskom.