Nasveti & triki

Uporaba skice na več modelih v Creo

V Creo lahko skice, ki jih pogosto uporabljate pri delu, shranite in uporabite na več različnih modelih ter si prihranite čas pri konstruiranju različnih gradnikov.


Jaka Župevc, 29.12.2021

branja

Verzija 2.0 - 8.0

Manjši trik, ki nam lahko prihrani veliko časa pri delu v Creo je tudi shranjevanje skic, ki jih pogosto uporabljate pri delu. Shranite jih lahko kot samostojno datoteko s končnico .sec in nato uporabite na več različnih modelih. 

Izdelava skice kot samostojne datoteke

Skico kot samostojno datoteko začnete izdelovati na isti način kot nov model, le da v pogovornem oknu za izdelavo novega modela izberete Sketch in vpišete ime skice.

Izbira za izdelavo skice kot nove datoteke

Izbira za izdelavo skice kot nove datoteke

Skico lahko shranite tudi, ko jo izdelate direktno na 3D modelu. Ko ste na izdelavi ali urejanju skice izberite File > Save As > Save a copy in vpišite ime skice, pod katerim jo želite shraniti.

Primer samostojne skice v Creo

Primer samostojne skice

Uporaba shranjene skice

Pripravljeno skico lahko nato uvozite na skicirno ravnino enega izmed gradnikov (extrude, revolve, rib…). Skico lahko nato še dodatno uredite direktno na skicirni ravnini. Skici, ki jo uvozite lahko direktno spreminjate merilo, pozicijo in jo rotirate. Skico uvozite preko ukaza File System (na spodnji sliki označen z rdečo obrobo. Nato iz mape izberete skico, ki jo želite uvoziti in jo z levo miškino tipko postavite nekam na skicirno ravnino.

Prikaz ukaza za uvažanje skice na skicirno ravnino v Creo

Prikaz ukaza za uvažanje skice na skicirno ravnino

Pri uvozu se vam skica prikaže v formatu prikazanem na spodnji sliki. Skico lahko večate oz. manjšate z vpisom dejanske vrednosti (merila npr. 1 za merilo 1:1), rotirate ali premikate po skicirni ravnini.

Primer uvožene skice na model za izdelavo rebra

Primer uvožene skice na model za izdelavo rebra

Bela oznaka na sredini skice, na katerega kaže puščica na zgornji sliki je tako imenovano sidrišče, ki skrbi za položaj skice. Če sidrišče zagrabite z levo miškino tipko, lahko skico premikate po skicirini ravnini, medtem ko lahko z desno miškino tipko spreminjate pozicijo sidrišča na skici, ki jo uvažate. Ko ste z velikostjo in pozicijo uvožene skice zadovoljni, ga lahko potrdite z srednjo miškino tipko. 

Končni položaj skice rebra na modelu v Creo

Končni položaj skice rebra na modelu

Spodaj sta prikazana še dva primera različne izdelave iz enake skice.

Izdelano rebro iz uvožene skice v Creo

Izdelano rebro iz uvožene skice

Izdelan gradnik Extrude z zaokrožitvijo iz skice

Izdelan gradnik Extrude z zaokrožitvijo iz skice

Uporabite lahko tudi uvoz iz nevtralnih formatov, kot naprimer DXF ali DWG

Poglobljeno znanje o uvažanju in uporabi skic lahko pridobite tudi na naših tečajih.

Preberite še

Nasveti & triki
9 nasvetov, ki jih pri delu s Creo upoštevajo najboljši inženirji

Včasih za hitrejše in boljše rezultate ne potrebujemo velikih sprememb v načinu dela. Preverite, ali upoštevate 9 nasvetov, na katere se pri delu s Creo zanašajo najboljši inženirji.

Rešitve
Prenesite brezplačno predlogo za izdelavo MBD modelov

Vstopite v svet digitalne definicije izdelka (MBD) s pomočjo naše predloge, ki vključuje kar 10 predpripravljenih kombinacijskih stanj.

Nasveti & triki
Vodič po bližnjičnih tipkah v Creo

Z uporabo bližnjic na tipkovnici lahko v Creo delamo veliko hitreje. Seveda je najbolje, če si jih zapomnimo, a jih lahko tudi natisnemo in imamo pri roki, ko jih potrebujemo.