3D tiskalniki

V katerih primerih je 3D tisk boljša izbira od CNC tehnologije?

CNC je klasična proizvodna metoda, ki velja za enega od temeljev sodobne industrije. Kljub njeni natančnosti in zanesljivosti je 3D tisk v nekaterih primerih boljša izbira.


Robi Rep, 29.06.2023

branja

CNC je izjemno natančna, hitra in ponovljiva obdelovalna metoda a na drugi strani podjetjem, ki se zanašajo nanjo, prinaša tudi nekaj izzivov: 

  • visoki stroški obdelovalnih strojev in njihovega vzdrževanja,
  • potreba po usposobljeni delovni sili, ki zna uporabljati programsko in strojno opremo,
  • omejena prilagodljivost ter časovno in stroškovno potratna menjava tipov kosov, ki jih izdelujemo na stroju.

Oglejmo si 3 primere, v katerih je 3D tiskanje boljša izbira od CNC tehnologije. 

Ko potrebujemo individualni kos ali proizvodno orodje

3D tiskanje zablesti ravno v primerih, ko nastane potreba po specifičnem kosu v izjemno majhni nakladi ali celo unikatu. Tako se na primer vse pogosteje 3D tiska proizvodne pripomočke za oblikovanje pločevine, prijemala, držala in dele proizvodnih linij. 

Ker se potreba po takšnih kosih pogosto pokaže šele pozno v razvojnem procesu, je načrtovanje njihove proizvodnje praktično nemogoče. To pomeni, da ob uporabi klasičnih proizvodnih tehnologij kot je CNC, v procesu razvoja pojavijo zamude in dodatni stroški. 

S 3D natisnjenimi kosi je mogoče oblikovati tanjšo pločevino.

3D tiskanje je na drugi strani hiter in cenovno učinkovit odgovor na kakršnokoli potrebo po individualnih kosih. Na voljo je nepregledna množica materialov, s katerimi je moč zadostiti številnim tehničnim zahtevam. Z najnovejšimi, kot je na primer kompozitni z dodanimi karbonskimi vlakni, lahko v številnih primerih nadomestimo kovino. 

Ko je izdelek izjemno kompleksen

3D tiskanje omogoča, da se pri razvoju izdelka poglobimo tudi v številne variacije izdelka. Prilagajamo lahko kompleksnost njegove zasnove, spreminjamo uporabljene materiale, se poigravamo z barvami in teksturami ali izboljšujemo različne parametre, kot je na primer teža.

Ko smo v fazi ugotavljanja ustrezne zasnove, nam lahko 3D tisk prihrani čas in denar.

Karkoli od navedenega bi bilo s CNC izjemno drago in zamudno, če ne celo nemogoče. S pravim 3D tiskalnikom je izdelava kosov s kompleksno geometrijo mogoča z veliko manj truda, stroški in v krajšem času. 

Ko potrebujemo označene kose

Zmožnost sledenja inventarju je v sodobni industriji ena ključnih sposobnosti. Kose lahko označujemo s črtnimi kodami ali drugimi sistemi, ki jih apliciramo z etiketo ali tiskom neposredno na površino.

Umeščanje oznak na izdelek že v fazi 3D tiska.

3D tisk omogoča, da umeščanje relevatnih oznak na kos vključimo neposredno v proizvodni proces ter se izognemo ločenim postopkom. Še več, oznake lahko s 3D tiskalnikom umestimo tako, da jih lahko skenira ustrezen čitalnik, za človeško oko pa praktično nevidne, s čimer ne kvarimo estetike kosa.

CNC ali 3D tisk?

Enoznačnega odgovora ni, saj imata obe tehnologiji očitne prednosti, vsekakor pa 3D tisk postaja čedalje resnejši konkurent. S široko izbiro materialov, prilagodljivostjo in vse večjo zanesljivostjo lahko že z ugodnejšimi industrijskimi 3D tiskalniki pridemo do izjemno zahtevnih kosov.

Potrebujete profesionalen 3D tisk z naprednimi materiali ali iščete industrijski 3D tiskalnik? Stopite v stik z nami.

Oznake
3D tiskalniki

Preberite še

3D tiskalniki
Kako 3D tisk s kompoziti izboljšuje proizvodnjo?

3D tisk ponuja hitro, cenovno ugodno izdelavo lahkih in prilagodljivih orodij. Kako to vpliva na proizvodnjo? Odkrijte, kako lahko 3D tisk izboljša učinkovitost, zmanjša stroške ter olajša delo v proizvodnih procesih.

Reference
Gorenje s 3D tiskalniki Stratasys pospešuje razvoj

Gorenje 3D tisk v procese vključuje že od leta 1998, trenutno pa uporabljajo dva industrijska 3D tiskalnika Stratasys. Za Tovarno leta je o tem, kako 3D tisk pospešuje razvoj, spregovoril Gregor Kladnik, vodja prototipnega oddelka.

Creo
Creo se je izkazal na Cool Parts Showcase 2023

Izdelki, zasnovani s pomočjo zmogljivosti za dodajalne tehnologije v Creo, so osvojili kar dve prvi mesti v različnih kategorijah letošnjega Cool Parts Showcase 2023.