Stratasys FDM

V motošportu brez 3D tiska več ne gre

Natančni 3D tiskalniki in zmogljivi materiali so inženirje, ki snujejo najhitrejše avtomobile na svetu, prepričali da 3D tiskanje vključijo v samo jedro razvoja.


Robi Rep, 04.07.2022

branja

V avtomobilski industriji je 3D tisk prisoten že dolgo časa. 3D tiskanje znižuje stroške orodij, izboljšuje kakovost in omogoča občutne prihranke časa v proizvodnji. 

A če je v avtomobilskih gigantih 3D tisk del večjega proizvodnega ustroja, razvojni inženirji v motošportu in butičnih avtomobillskih proizvajalcih 3D tiskalnike in materiale uporabljajo na bolj številne in inovativne načine. Omogoča jim agilnost, drznost pri izboljšavah in odmik od klasičnih načinov proizvodnje sestavnih delov in pripomočkov, ki za konkurenčnost zahtevajo visoke finančne in časovne vložke. 

Butični Radford Motors se opira na agilnost 3D tiska

Radford Motors izdeluje manjše serije luksuznih superšportnih avtomobilov. Njihova prva serija je obsegala zgolj 62 vozil, kar je bilo odločno premalo za klasične načine proizvodnje, kot jih najdemo pri avtomobilskih gigantih. CNC obdelava pene ali gline za prototipiranje v tako majhnem podjetju enostavno ni bila rešitev. 

Za svoj Radford Lotus Type 62-2 so se inženirji oprli na zmogljivosti 3D tiskalnikov Stratasys F770 in F900, ki ponujata izjemno velik volumen 3D tiskanja, ter materiale, kot sta ABS-CF10 in ASA, ki imata odlično razmerje med težo in vzdržljivostjo. 

Z vpeljavo 3D tiska so v Radford Motors občutno pospešili razvoj in izdelavo orodij ter komponent za svoja vozila, hkrati pa svoj poslovni model ohranili finančno vzdržen. Kot pove Ant Antstead, soustanovitelj in zvezdniški mehanik, je v povezavi z modelom Type 62-2 vsakič natisnjenih preko 500 kosov.

Toyota je v med najboljšimi tudi s pomočjo 3D tiskalnikov

Toyota je eden največjih proizvalacev vozil na svetu, ki s svojo tehnologijo in številom prodanih vozil zaseda zavidljiv položaj. A Toyota obrvi redno dviguje tudi v motošportu.

Toyotini dirkalniki v rallyu, formuli 1, vzdržjivostnih dirkah, raznih pokalnih tekmovanjih in številnih drugih kategorijah tekmecem vzbujajo strahospoštovanje. Njihov oddelek za razvoj dirkalnikov TRD (Toyota Racing Department) se je odločilo, da bo tako ostalo tudi v prihodnje saj v razvoj svojih vozil vključuje tehnologijo 3D tiska. 

Toyota GR86 je dirkalnik, razvit za serijo GR CUP. Pri njegovem razvoju in proizvodnji si v Toyoti močno pomagajo s 3D tiskalniki.

Začetki umeščanja 3D tiska v razvoj dirkalnikov pri Toyoti segajo v 2015. Takrat so v sodelovanju z Materialise delali na ultralahkem dirkalnem sedežu, danes pa predanost viziji 3D tiskanja v motošportu potrjujejo s Stratasysom, ki je njihov uradni partner za 3D tisk.  

Stratasys oddelku TRD že pomaga pri 3D tisku končnih komponent dirkalnika Toyota GR86, s čimer krepi razvojno fazo, hkrati pa občutno zmanjšuje stroške proizvodnje. 

NASCAR prvič tudi z natisnjenimi komponentami

Priložnosti, ki jih 3D tiskanje ponuja motošportu, potrjujejo v vse več kategorijah motošporta. Celo tako tehnološko zadržano tekmovanje, kot je ameriški NASCAR, z novo generacijo dirkalnikov v svet ovalnih dirkališč prinaša sestavne dele, natisnjene s 3D tiskalnikom.

NASCAR se je za projekt vpeljave 3D tiska povezal s Stratasysom. Prvi sestavni del, ki je bil predviden za izdelavo s 3D tiskalniki, je ventilacijska enota za vetrobransko steklo. Po treh letih načrtovanja, oblikovanja in razvoja so prišli do kosa, ki so ga lahko samozavestno vgradili v produkcijsko verzijo dirkalnika. 

NASCAR dirkalniki nove generacije že vključujejo dele, natisnjene s 3D tiskalniki Stratasys.

NASCAR se je s pomočjo Stratasysa premaknil od prototipiranja s 3D tiskalniki do končnih kosov, ki imajo pomembno vlogo pri zmogljivosti in vzdržljivosti dirkalnikov. 

Navdušenje inženirjev pove veliko 

Dejstvo, da inženirji v motošportu s tako vnemo vključujejo 3D tisk v razvojne in proizvodne procese svojih oddelkov pove veliko. V vseh omenjenih primerih izpostavljajo, da lahko s 3D tiskalniki hitreje in ugodneje pridejo do sestavnih delov in proizvodnih orodij, v določenih primerih pa celo uresničujejo ideje, ki jih s klasičnimi proizvodnimi postopki ne bi mogli. 

A tehnologija 3D tiska tudi v motošportu še ni povedala zadnje besede.

Vse natančnejši 3D tiskalniki, vse bolj inovativni in specializirani materiali ter nove tehnologije 3D tiska inženirjem dan za dnem odpirajo nove priložnosti.

Preberite še