Digitalna preobrazba

Vlaganja v digitalno preobrazbo se povečujejo s svetlobno hitrostjo

Izsledki raziskav investicij v digitalno preobrazbo dokazujejo, da se ji industrijska podjetja več ne morejo izogniti. Tista, ki se bodo priključila valu sprememb, bodo na koncu izšla kot zmagovalna.


Robi Rep, 23.05.2022

branja

Digitalna preobrazba (DX) je pojem, ki se mu podjetja ne morejo več izogniti. A za razliko od ostalih globalnih sprememb, ki so se že kdaj napovedovale, kar nekaj nedavnih raziskav dokazuje, da DX še zdaleč ni zgolj črka na papirju. 

Milijardna vlaganja, ki se le še povečujejo

Na globalni ravni naj bi se po napovedih raziskovalne hiše IDC vlaganja v DX med leti 2022 in 2026 povečevala za 16.6% na letni ravni ter prvič skupno presegla 10 bilijonov dolarjev. Govorimo o nepredstavljivih številkah, ki se na prvi pogled zdijo dokaj nerelavantne za ekosistem posameznega podjetja, a v resnici jasno nakazujejo, s kakšnim okoljem so že in še bodo soočena podjetja. 

Prioritete digitalne preobrazbe, kot so pametna proizvodnja, digitalna oskrbovalna veriga, povezana (proizvodna) sredstva in operacionalizacija podatkov, nam kažejo, da se v poslovanju industrijskih podjetij dogajajo tektonski premiki. Ni namreč naključje, da DX prav v industriji predstavlja najobetavnejši vir nove dodane vrednosti, ki bo podjetjem, ki bodo spretno pristopile k njeni vpeljavi, prinesla največje nagrade. 

Kar 30% vseh DX vlaganj je na področju proizvodnje

Diskretna in procesna proizvodnja predstavljata kar 30% vseh vlaganj v DX na globalni ravni, kar niti ni presenetljivo. V diskretni proizvodnji lahko namreč DX pripomore k nemotenemu toku materiala in brezhibnemu delovanju strojev. V procesni proizvodnji lahko prepreči visoke stroške zastojev in optimizira zasedenost strojev. 

Vir: Worldwide Digital Transformation Investments IDC Spending Guide

Kaj lahko storite kot proizvodno podjetje?

Razmišljanje, da so številke le številke in da podjetje lahko varno deluje na obstoječ način, je lahko popolnoma pravilno. Če ni, pa pomeni, da bo vaše podjetje predvidoma že v roku 2 do 3 let obkroženo s konkurenti, ki so se digitalno preobrazila in pobirajo sadove vlaganj. 

V letu 2022 bodo vlaganja v DX na področju EMEA po mnenju IDC narasla na 469 milijard dolarjev in se s tem povečala za 16,7% v primerjavi s prejšnjim letom. V kombinaciji z močno izvozno naravnanostjo slovenskih podjetij to daje jasno opozorilo tistim, ki se DX še niso lotile. 

Industrijski internet stvari (IIoT), PLM, obogatena resničnost ter najnovejše in najzmogljivejše različice CAD orodij za razvoj izdelkov so zato tehnologije, o katerih bi morala proizvodna podjetja razmišljati že danes. 

Naši strokovnjaki vam lahko pomagaju pri vaših ciljih doseganja nove dodane vrednosti s pomočjo digitalne preobrazbe. Stopite v stik z nami in odkrijte možnosti, ki jih naša programska oprema nudi vašemu podjetju. 

Preberite še

Digitalna preobrazba
Od CAD kaosa do konsolidiranega razvoja izdelkov

Uporaba različnih CAD sistemov hkrati v podjetjih ni nič nenavadnega, prava redkost pa so podjetja, ki znajo multi-CAD okolje vzdrževati tako dobro, da ne predstavlja ovire produktivnosti in kakovosti.

Digitalna preobrazba
Simulacije v realnem času: takojšen vpogled v spremembe

Kako razvojne cikle narediti učinkovitejše? Prenesite eKnjigo in spoznajte, kako vam pri tem lahko pomaga simulacija v realnem času, ki omogoča hkratno konstruiranje in simulacijo.

Digitalna preobrazba
JUMP: projekt Digitalni skok za digitalno preobrazbo gospodarstva

Konzorcij desetih slovenskih podjetij je v okviru razpisa »Digitalna preobrazba gospodarstva (JR Digit NOO)« pridobil sofinanciranje projekta Digitalni skok (JUMP). Njegova rdeča nit bo povezovanje podatkovnih jezer in čezoddelčna digitalna preobrazba.