Zagotavljanje konstrukcijskega namena

Zagotavljanje konstrukcijskega namena lahko pomeni vse od preprostega kotiranja v skicirki do kompleksnih izdelav relacij, ki posodobijo celotno geometrijo v regeneracijskem ciklu kompleksnega sestava.

Napisal Jaka Župevc, 21.01.2020 v Nasveti & triki

Verzija: Creo 2.0 - Creo 6.0

Kaj sploh je konstrukcijski namen? Ali predstavlja preprosto to, kar si »želimo doseči« ali je pomen kompleksnejši?

Odgovor je lahko pritrdilen v obeh primerih, saj zagotavljanje konstrukcijskega namena lahko pomeni vse od preprostega kotiranja v skicirki do kompleksnejših načinov, kot je izdelava relacij, ki nam posodobijo celotno geometrijo v regeneracijskem ciklu kompleksnega sestava.

Vse se začne v skicirki

Zagotavljanje ustreznosti končnega izdelka se začne v skicirki. Z izbiro referenc, robnih pogojev in dimenzioniranjem skice zagotovimo predvidljivo obnašanje. Dobra praksa nas uči, da izberemo samo tiste reference, za katere želimo, da vplivajo na našo skicirko in kasnejše gradnike

Slika 1: Prikaz različnega načina kotiranja v skicirki

Odvisno od kotiranja kroga, iz katerega naredimo extrude, dosežemo različne postavitve ob spremembi širine spodnje pravokotne plošče:

Slika 2: Vpliv kotiranja na spremembe

Z izbiro ustreznega gradnika lahko poenostavimo vpeljevanje kasnejših sprememb v izdelek.

Slika 3: Izbira gradnika močno vpliva na končni izdelek

  • Extrude omogoča najboljši nadzor nad dolžino in obliko.
  • Revolve omogoča najboljši nadzor nad kotom zasuka.
  • Blend omogoča najboljši nadzor nad začetnim, končnim in vmesnim prerezom.
  • Sweep omogoča najboljši nadzor nad potjo in smerjo krožnega preseka.

Poglejmo si primer sklopa reducira cevi, kjer nam trije parametri vodijo spremembe. 

Slika 4: Sestav pred in po spremembi

Sprememba katerega izmed njih samodejno vpliva na spremembo luknje v spodnji plošči, število vijakov in premer kroga na katerega so postavljeni, ter višino postavitve izhodne cevi. Povečuje pa se tudi število in razmak zgornjih vijakov, da zagotavljamo potrebno silo tesnjenja.

Ključno je, da že pri skiciranju razmišljamo o končnem izdelku in poziciji v sestavu. Dobra zasnova, pravilen pristop na začetku nam nato prinese veliko prihranka na času, ko pride do zahtev o spremembah. 

Osnovno znanje iz področja modeliranja in sestavov lahko pridobite na tečajih Osnove Creo Parametric in Nadaljevalne tehnike modeliranja komponent

Povezane vsebine


Želite več podobnih vsebin?

Prejemajte jih neposredno na svoj elektronski naslov! Zaupajte nam svoj elektronski naslov in se pridružite nekaj tisoč inženirjem in drugim bralcem naših e-novic.

S klikom na gumb "Prijavi" se strinjate, da vas dodamo na listo prejemnikov naših e-novic. Od slednjih se lahko kadarkoli enostavno odjavite.

-%