Nasveti & triki

Zaščitite skico v Creo pred nenamernimi spremembami

Nenamerne spremembe v skicah nam lahko povzročijo številne nevšeščnosti, celo neustrezne geometrije modela. Creo nam omogoča, da se jim izognemo z zaklepanjem entitet skice.


Matevž Cestnik, 06.06.2022

branja

Ko izdelujemo ali urejamo skicirne elemente, lahko nenamerno spremenimo katero od entitet. To lahko ostane povsem brez posledic ali pa nam povzroči hudo nevšečnost. Tako lahko v skrajnem primeru neopažena sprememba privede tudi do neustrezne geometrije končnega modela.

Creo nam v ta namen nudi možnost ročnega ali avtomatičnega zaklepa skicirnih entitet in njihovih dimenzij.

Ročni zaklep skicirnih enitet:

Skicirno entiteto zaklenemo tako, da jo izberemo z levo miškino tipko in v plavajoči orodni vrstici pritisnemo na gumb za zaklep – ključavnico. Zaklenjenim skicirnim entitetam se ob kasnejši izbiri prikaže znak, ki nas opozori, da je entiteta zaklenjena.

Zaklep skice v Creo

Zaklenjene skicirne entitete z drag&drop (vlečenjem) v skicirni ravnini ni možno premakniti, zasukati ali ji spremeniti velikosti. Torej je popolnoma zaklenjena v 2D prostoru skicirne ravnine. 

V primeru na zgornji sliki zaklenjenemu krožnemu loku z drag&drop (vlečenjem) ne moremo spremeniti lege v prostoru ali velikosti premera krožnega loka.

Entiteto lahko modificiramo le z vnosom vrednosti v dimenziji, ki to skicirno eniteto omejuje ali ji definira velikost. V našem primeru bi to bili dimenziji premera in kota.

Ročni zaklep skicirnih dimenzij:

Skicirno dimenzijo zaklenemo tako, da dimenzijo izberemo z levo miškino tipko in v plavajoči orodni vrstici prtisnemo na gumb za zaklep – ključavnico. Zaklenjene skiricne dimenzije so avtomatično obarvane v rdečo barvo.

Skicirne entitete, ki imajo zaklenjeno dimenzijo so z drag&drop (vlečenjem) omejene v smeri ali velikosti, ki jo definira dimenzija.

V primeru na zgornji sliki lahko lego krožnega loka z drag&drop (vlečenjem) poljubno spremenimo, ne moremo pa spremeniti velikosti premera krožnega loka. Premer krožnega loka lahko spremenimo le z direktnim vnosom vrednosti v dimenzijo premera.

Avtomatičen zaklep skicirnih dimenzij:

Creo omogoča, da se dimenzije ob kotiranju avtomatično zaklenejo, s čimer uporabniku ni potrebno ročno zaklepati dimenzij, kot je to opisano zgoraj.

Avtomatičen zaklep lahko vklopimo z nastavitvijo config možnosti:

sketcher_dimension_autolock  -> YES
Ta nastavitev avtomatično zaklene vse kotirne dimenzije.

sketcher_lock_modified_dims -> YES
Ta nastavitev avtomatično zaklene vse spremenjene dimenzije.

Več dobrih praks za zagotovitev robustnih in kakovostnih modelov najdetete tudi v pregledu najboljših praks za Creo uporabnike. 

Preberite še

Nasveti & triki
5 trikov za hitrejše delo s parametri v Creo

Uporaba parametrov v Creo je eden od ključnih pogojev za produktivno delo z modeli in sestavi. Oglejmo si 5 nasvetov, s katerimi jih boste še bolje obvladovali.

Nasveti & triki
9 nasvetov, ki jih pri delu s Creo upoštevajo najboljši inženirji

Včasih za hitrejše in boljše rezultate ne potrebujemo velikih sprememb v načinu dela. Preverite, ali upoštevate 9 nasvetov, na katere se pri delu s Creo zanašajo najboljši inženirji.

Rešitve
Prenesite brezplačno predlogo za izdelavo MBD modelov

Vstopite v svet digitalne definicije izdelka (MBD) s pomočjo naše predloge, ki vključuje kar 10 predpripravljenih kombinacijskih stanj.